torsdag 25 april 2024

inloggad som

Prolight Diagnostics går till NGM – ska plocka in 35 miljoner

Prolight Diagnostics i Lund ska noteras på NGM börsens Nordic MTF till hösten. I samband med listningen ska bolaget genomföra en nyemission om cirka 35 miljoner kronor.

Samtidigt pågår slutförhandlingar med brittiska The Technology Partnership, TTP, som sysslar med industriell produktutveckling inom bland annat life science.

– TTP ska utveckla hårdvarubiten och kommer bli delägare i Prolight som en del av betalningen, säger Prolights vd Tomas Jonsson till Rapidus.

Prolight Diagnostics utvecklar ett patientnära diagnosverktyg som kan mäta upp till fyra biomarkörer i blod och andra kroppsvätskor med laboratorieprecision på mindre än tio minuter. Blod från patienten sprutas in i ett plastkort som förs in i ett instrument som läser av biomarkörerna för att detektera olika sjukdomar. Initialt kommer Prolight ta fram ett kort för hjärtinfarkt, men tekniken är även applicerbar på djur och andra diagnosområden som cancer och trauma.

– Inom 24 månader från att utvecklingsprojektet med TTP drar igång ska vi ha en betaprototyp, säger Tomas Jonsson.

År 2011 var Prolight Diagnostics nära att noteras på Aktietorget, men planerna avbröt sedan listningsemissionen på tio miljoner kronor inte nådde upp till minibeloppet. Under hösten och vintern har verksamheten i Prolight Diagnostics återstartats efter att ha legat på is ett antal år.

Bland ägarna syns grundare Masoud Khyyami, Christer Fåhraeus, Mats Persson via bolag och Gunnar Säll via bolag. Prolight grundades 1999 av Masoud Khyyami, vd för SpectraCure som är noterat på Aktietorget sedan i somras.

Emily Binks

Prolight Diagnostics i Lund ska noteras på NGM börsens Nordic MTF till hösten. I samband med listningen ska bolaget genomföra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.