Strax efter nyår vann MedTrace första pris i Industriens Fonds entreprenörstävling Danish Tech Challange. Nu ligger det ett år gamla medicinteknikbolaget i förhandlingar med svenska universitet om kliniska försök – och går på jakt efter ett tvåsiffrigt miljonbelopp i nytt riskkapital.
MedTrace utvecklar ett system som producerar och injicerar radioaktivt vatten i patienten i samband med PET-skanning. PET-skanning bygger på att radioaktiva spårämnen sprutas in i kroppen för att ge en bild av aktiviteten i olika organ. Det radioaktiva vatten som MedTrace producerar är speciellt lämpat för att kvantifiera blodflödet i olika delar av kroppen.
Bolaget bildades i början på 2015. Inräknat prissumman i Danish Tech Challenge har MedTrace hittills fått in strax över nio miljoner danska kronor i finansiering.
– Även om det inte är ett läkemedel vi utvecklar ska det till ett antal kliniska försök med tekniken innan den kan bli intressant i exempelvis USA. Det kräver ett tvåsiffrigt miljonbelopp i ytterligare finansiering, säger vd Martin Stenfeldt till Rapidus.
– Vi förhandlar nu också med svenska universitetssjukhus om att genomföra kliniska försök hos dem.
MedTrace har verksamheten förlagd till Vedbæk norr om Köpenhamn. Bolaget sysselsätter i dag de tre grundarna och är i färd med att anställa en kvalitetschef och en mjukvaruutvecklare.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø