tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Uppstartsbolagen bubblar ur Sony Mobile…

Från ett mikrobryggeri i Flyinge till femmannabolaget StudyBee på Minc. Hittills har de tidigare Sony Mobile-anställda dragit igång ett 30-tal uppstartsföretag. I torsdags gjorde de upp om affärsutvecklingsinsatser i mobiljättens interna innovationstävling.

Av de knappt 600 fast anställda i Lund som blivit av med jobbet i Sony Mobiles sparpaket har ett 70-tal valt bort avgångsvederlag och stöd för karriärutveckling för att istället få hjälp med att starta egna företag. Några har helt bytt bransch och ägnar sig numera åt fotografi, ölbryggning eller juridisk rådgivning, men merparten är nya IT-bolag som utvecklar appar eller webbtjänster – se hela listan via länken nedan.

Ett av de största är StudyBee, med fem anställda. Tre av dem kommer från mobiljätten, en fjärde är en tidigare Blackberry-medarbetare medan den femte är lärare. Bolaget har just flyttat in i Mincs inkubator och utvecklar mjukvara till Google Classroom som ska göra det enklare för läraren att hålla koll på varje elevs akademiska utveckling.

Ian Rattigan– I dagsläget tvingas läraren hoppa mellan olika verktyg, och exempelvis skapa Excelblad för att hantera detta. Vi lyfter in det pedagogiska bedömningsarbetet i Google Classroom, i ett första steg via en insticksmodul till Googles webbläsare Chrome, säger medgrundaren Ian Rattigan till Rapidus.

Tekniken testas under våren av ett par skolor i Lomma och Malmö. Till hösten hoppas Ian Rattigan ha fått ihop 10-15 betalande kunder.

– Hittills har vi finansierat verksamheten själva samt med innovationslån från Almi. Men när vi har betalande kunder kommer vi ta in externa investerare för att kunna växa, säger han.

StudyBee var med i toppstriden när alla nybildningarna från Sonys stödprogram Next Step gjorde upp i en intern pitchtävling i förra veckan. Vinnare blev tvåmannabolaget Katam, som Rapidus tidigare berättat om. Katam utvecklar mjukvara för att mäta storleken på träd med en mobiltelefon och får nu ”signifikant stöd” från Sony i form av affärsutvecklingsrådgivning, uppger mobiljättens kommunikationschef Kajsa Petersson.

Klicka här för att se hela listan på bolag som grundats av tidigare Sony Mobile-anställda inom Next Step. Ytterligare ett tiotal bolag ska hjälpas fram under våren, enligt Kajsa Petersson.

Erik Olausson
Emily Binks

Från ett mikrobryggeri i Flyinge till femmannabolaget StudyBee på Minc. Hittills har de tidigare Sony Mobile-anställda dragit igång ett 30-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]