lördag 11 maj 2024

inloggad som

Uppstartsbolagen bubblar ur Sony Mobile…

Från ett mikrobryggeri i Flyinge till femmannabolaget StudyBee på Minc. Hittills har de tidigare Sony Mobile-anställda dragit igång ett 30-tal uppstartsföretag. I torsdags gjorde de upp om affärsutvecklingsinsatser i mobiljättens interna innovationstävling.

Av de knappt 600 fast anställda i Lund som blivit av med jobbet i Sony Mobiles sparpaket har ett 70-tal valt bort avgångsvederlag och stöd för karriärutveckling för att istället få hjälp med att starta egna företag. Några har helt bytt bransch och ägnar sig numera åt fotografi, ölbryggning eller juridisk rådgivning, men merparten är nya IT-bolag som utvecklar appar eller webbtjänster – se hela listan via länken nedan.

Ett av de största är StudyBee, med fem anställda. Tre av dem kommer från mobiljätten, en fjärde är en tidigare Blackberry-medarbetare medan den femte är lärare. Bolaget har just flyttat in i Mincs inkubator och utvecklar mjukvara till Google Classroom som ska göra det enklare för läraren att hålla koll på varje elevs akademiska utveckling.

Ian Rattigan– I dagsläget tvingas läraren hoppa mellan olika verktyg, och exempelvis skapa Excelblad för att hantera detta. Vi lyfter in det pedagogiska bedömningsarbetet i Google Classroom, i ett första steg via en insticksmodul till Googles webbläsare Chrome, säger medgrundaren Ian Rattigan till Rapidus.

Tekniken testas under våren av ett par skolor i Lomma och Malmö. Till hösten hoppas Ian Rattigan ha fått ihop 10-15 betalande kunder.

– Hittills har vi finansierat verksamheten själva samt med innovationslån från Almi. Men när vi har betalande kunder kommer vi ta in externa investerare för att kunna växa, säger han.

StudyBee var med i toppstriden när alla nybildningarna från Sonys stödprogram Next Step gjorde upp i en intern pitchtävling i förra veckan. Vinnare blev tvåmannabolaget Katam, som Rapidus tidigare berättat om. Katam utvecklar mjukvara för att mäta storleken på träd med en mobiltelefon och får nu ”signifikant stöd” från Sony i form av affärsutvecklingsrådgivning, uppger mobiljättens kommunikationschef Kajsa Petersson.

Klicka här för att se hela listan på bolag som grundats av tidigare Sony Mobile-anställda inom Next Step. Ytterligare ett tiotal bolag ska hjälpas fram under våren, enligt Kajsa Petersson.

Erik Olausson
Emily Binks

Från ett mikrobryggeri i Flyinge till femmannabolaget StudyBee på Minc. Hittills har de tidigare Sony Mobile-anställda dragit igång ett 30-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen