söndag 5 maj 2024

inloggad som

Christer Fåhraeus går in i forskningsavknoppning

Forskningsavknoppningen Pharma4Cure i Lund tar in Christer Fåhraeus som ny delägare. Samtidigt pågår valideringsstudier som ska leda till bättre diagnostik för bukspottkörtelcancer.

Serieentreprenören Christer Fåhraeus har gått in i styrelsen och äger nu knappt tio procent i aktierna av bolaget.

christer_fahraeus2– Detta är oerhört spännande, den här typen av teknik kan helt revolutionera cancerdiagnostiken. Det kan finnas en otroligt stor marknad, säger han till Rapidus.

Pharma4Cure startades hösten 2014 av Lundaprofessorerna Roland Andersson och György Marko-Varga kring detektion av biomarkörer, spår av tumörer i kroppen, som ska kunna användas för att upptäcka cancer. Framförallt vill de utveckla diagnostik baserad på en kombination av tre egna biomarkörer för att i tidigt skede kunna upptäcka cancer i bukspottkörteln, en sjukdom som i dag oftast upptäcks när det är för sent.

Förhoppningen är att blodprovet också ska kunna skilja på tumörer som går att operera bort och de som inte lämpar sig för operation. Hittills har de gjort en klinisk förstudie av biomarkörerna, vilket enligt Roland Andersson har gått bra. Det kommande året ska de fortsätta att göra större studier på patientmaterial.

Även Christine Widstrand från LU innovation System, som också har en mindre ägarandel, kommer ta plats i styrelsen. Samtidigt planerar Pharma4Cure att byta namn till Reccan Diagnostics.

Christer Fåhraeus är sedan i höstas delägare i forskningsavknoppningen LongBoat Explorers, även det portföljbolag till LU Innovation System. LongBoat Explorers utvecklare teknik för att ta tillvara stamceller i fostervatten. Parallellt är Christer Fåhraeus drivande i den grupp som lagt ett bud för att köpa ut teknikbolaget Agellis i Lund från Stockholmsbörsens First North-lista.

Olof Peterson

Forskningsavknoppningen Pharma4Cure i Lund tar in Christer Fåhraeus som ny delägare. Samtidigt pågår valideringsstudier som ska leda till bättre diagnostik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.