torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Finansinspektionen ger klartecken för ny skånsk investeringsfond

Efter att ha fått klartecken från Finansinspektionen har Swedish Growth Fund tagit in de första miljonerna till kassan, som enligt planen ska uppgå till 150 miljoner kronor innan sommaren. Parallellt är fonden på väg att göra sin första investering, i ett litet life science-bolag i Lund.

Rapidus berättade redan i höstas om planerna för Swedish Growth Fund, som är inriktad mot sydsvenska och själländska IT- och life science-bolag som står inför en listning på börsen eller någon av de mindre handelsplatserna. Efter noteringen ska fonden gradvis sälja av sitt innehav.

Jonas_Edelswärd– Vi är mycket nära att göra vår första investering, som blir tillsammans med Almi Invest. Det handlar om ett spännande litet life science-bolag i Lund som planerar att gå till börsen inom ett år, säger Jonas Edelswärd utan att vilja precisera vilket.

Jonas Edelswärd har ett förflutet som vd för investeringsbolaget Axel Granlund men basar nu över den nya fonden, som backas upp av Staffan Bergqvist, Cecilia Hollerup och Sven Holmgren. Trion har via Lundabaserade Nordic Innovation Invest gått in i en rad skånska teknikbolag som noterats de senaste åren, däribland Enzymatica, Advenica och GWS Production.

I Swedish Growth Funds namnkunniga investeringskomitée finns även Niclas Lundqvist, med en bakgrund från Sedermera Fondkommission i Ängelholm, Mapillarys grundare Jan-Erik Solem samt Lars Lidgren, grundare av BoneSupport och styrelseordförande i GWS Production.

Fram till början av maj räknar Jonas Edelswärd med att fylla kassan med runt 150 miljoner kronor, främst från förmögna privatpersoner. På sikt är målet satt till 400 miljoner kronor.

– Vi har börjat plocka in pengar nu. Hittills handlar det om några miljoner som kommit in från mindre placerare, säger Jonas Edelswärd till Rapidus.

Cecilia Hollerup blir ordförande för den nya fonden. Ledamöter blir Maria Rydén, finanschef för Ikanos affärsområde inom fastigheter, och Håkan Nelson, tidigare vd för den avvecklade verksamheten Malmöhus Invest.

Erik Olausson

Efter att ha fått klartecken från Finansinspektionen har Swedish Growth Fund tagit in de första miljonerna till kassan, som enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.