fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cantargia inleder kliniska försök i år

|  
|  

Lundabolaget Cantargia, som utvecklar en antikroppsbaserad behandling mot flera cancerformer, skruvar på de sista parametrarna innan man går in i kliniska försöka. I slutet av året ska patienter med lungcancer och cancer i bukspottkörteln rekryteras.

Det är snart ett år sedan Cantargia gick till First North och tog 44 miljoner kronor i listningsemission. Under året har produktionsutvecklingen startats för att erhålla stora mängder läkemedelskandidaten CAN04. Till sommaren  går man in i formella toxikologiska studier för att förbereda fas I/IIa-studierna som planeras starta i slutet på året.

Cantargias antikroppsbehandling utvecklades initialt för leukemi, men verkar även lovande på andra cancerformer, varför man i de första faserna fokuserar på lungcancer och bukspottkörtelcancer. Det bedöms även vara lättare att hitta lämpliga patienter för fas I-delen inom dessa betydligt vanligare sjukdomar.

G”ran Forsberg– Vi kommer kanske tillåta ännu fler cancerformer just i den första fasen, eftersom det viktigaste är att snabbt ta fram säkerhetsdata och då spelar det inte så stor roll vilken cancer de har. I den andra fasen kommer vi välja en av cancerformerna samt starta en separat studie inom leukemi, säger vd Göran Forsberg.

– Vi ser även en stor potential inom andra sjukdomar, exempelvis inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, något som vi förr eller senare tänker ta tag i själva eller ihop med en partner.

Parallellt med de kliniska försöken ska Cantargia identifiera biomarkörer, för att kunna hitta de patienter som har bäst chans att svara på behandlingen.

– Det kommer många nya preparat inom de här sjukdomarna, i framtiden kommer en del patienter få preparat A och en del B. För oss gäller det att med ett enkelt blodprov kunna identifiera patienter vars sjukdom lämpar sig för vår behandling. För detta ska vi utveckla metoder under 2016 och 2017, säger Göran Forsberg,

I samband med listningen gav Cantargia även ut teckningsoptioner, vars totala bidrag till verksamheten uppgår till drygt 60 miljoner kronor, finansieringen anses därför vara säkrad för en tid framöver. Bolaget har i dag fyra fast anställda, plus ett antal konsulter.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Cantargia, som utvecklar en antikroppsbaserad behandling mot flera cancerformer, skruvar på de sista parametrarna innan man går in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.