lördag 18 maj 2024

inloggad som

Cantargia inleder kliniska försök i år

|  
|  

Lundabolaget Cantargia, som utvecklar en antikroppsbaserad behandling mot flera cancerformer, skruvar på de sista parametrarna innan man går in i kliniska försöka. I slutet av året ska patienter med lungcancer och cancer i bukspottkörteln rekryteras.

Det är snart ett år sedan Cantargia gick till First North och tog 44 miljoner kronor i listningsemission. Under året har produktionsutvecklingen startats för att erhålla stora mängder läkemedelskandidaten CAN04. Till sommaren  går man in i formella toxikologiska studier för att förbereda fas I/IIa-studierna som planeras starta i slutet på året.

Cantargias antikroppsbehandling utvecklades initialt för leukemi, men verkar även lovande på andra cancerformer, varför man i de första faserna fokuserar på lungcancer och bukspottkörtelcancer. Det bedöms även vara lättare att hitta lämpliga patienter för fas I-delen inom dessa betydligt vanligare sjukdomar.

G”ran Forsberg– Vi kommer kanske tillåta ännu fler cancerformer just i den första fasen, eftersom det viktigaste är att snabbt ta fram säkerhetsdata och då spelar det inte så stor roll vilken cancer de har. I den andra fasen kommer vi välja en av cancerformerna samt starta en separat studie inom leukemi, säger vd Göran Forsberg.

– Vi ser även en stor potential inom andra sjukdomar, exempelvis inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, något som vi förr eller senare tänker ta tag i själva eller ihop med en partner.

Parallellt med de kliniska försöken ska Cantargia identifiera biomarkörer, för att kunna hitta de patienter som har bäst chans att svara på behandlingen.

– Det kommer många nya preparat inom de här sjukdomarna, i framtiden kommer en del patienter få preparat A och en del B. För oss gäller det att med ett enkelt blodprov kunna identifiera patienter vars sjukdom lämpar sig för vår behandling. För detta ska vi utveckla metoder under 2016 och 2017, säger Göran Forsberg,

I samband med listningen gav Cantargia även ut teckningsoptioner, vars totala bidrag till verksamheten uppgår till drygt 60 miljoner kronor, finansieringen anses därför vara säkrad för en tid framöver. Bolaget har i dag fyra fast anställda, plus ett antal konsulter.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Cantargia, som utvecklar en antikroppsbaserad behandling mot flera cancerformer, skruvar på de sista parametrarna innan man går in i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]