lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljardinvesteringar i skånska innovationsbolag

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och många skånska bolag är optimistiska inför framtiden.

Rapidus har sammanställt förra årets nyemissioner, gjorda av skånska privatägda innovationsbolag. Resultatet visar att investeringarna ökade med minst 60 procent under 2015 jämfört med året innan. Totalt summerar Rapidus 1.375 miljoner kronor fördelade på 50 privata bolag under fjolåret.

I USA spår medier om en kommande teknikkrasch, techpokalypsen, och att det kommer att bli svårare att hitta finansiering till teknikdrivna innovationsföretag. Rapidus granskning pekar dock på en fortsatt stor investeringsvilja. Vårens rekordsiffra på totalt 840 miljoner kronor, följs av fortsatt höga investeringar under hösten. Från juli till december tog skånska innovationsbolag in 538 miljoner kronor.

Detta visar på att investeringsviljan i Skåne är fortsatt hög, en bild som Per Tryding, vice vd på Sydsvenska industri- och handelskammaren, bekräftar.

– Vi kan se en tydlig optimism bland företagen, säger han till Rapidus.

Han hänvisar också till en undersökning som gjordes tillsammans med Danskt Erhverv i somras. Av runt 150 tillfrågade skånska företag förväntade sig en över tredjedel att verksamhetens investeringsnivå skulle öka det kommande året. 70 procent trodde på ökad omsättning. 

Dock sjönk optimismen något under hösten, som en följd av den ekonomiska uppbromsningen i Kina och Volkswagenskandalen i Tyskland. Men uppgången i den danska ekonomin är en motor bakom framtidstron. 

– Danmark har haft det jobbigt efter finanskrisen men är på väg upp ur hålet, rejält. Innan har de dragit oss ner, nu drar de upp oss, säger Per Tryding.

Handelskammaren ser inga större skillnader mellan branscher, men Rapidus noterar större i investeringar i e-handel, bioteknik och IT.

Höstens största investering gjordes i e-handelsbolaget Boozt, som tog in 250 miljoner kronor, främst från danska pensionsbolaget Sampension. En av de större IT-investeringarna landade i FlatFrog Laboratories, vars tryckkänsliga datorskärmar nådde konsumentmarknaden under året. I oktober registrerade de en nyemission på 42 miljoner.

– Pengarna ska gå till den kontinuerliga verksamheten. Vi är ett utvecklingsbolag på väg ut på marknaden. Så det har varit kontinuerliga tillskott från våra investerare, säger Marie Tapper ekonomichef på FlatFrog Laboratories till Rapidus.

Handelskammarens undersökning visar även att rekrytering, snarare än kapitalbrist, är en flaskhals – drygt tio procent av företagen i undersökningen uppger att de förlorat en order eller fått skjuta upp planerade aktiviteter på̊ grund av rekryteringsproblem.

Hela listan över investeringar i skånska innovations- och teknikbolag hittar du här.

Olof Peterson

Över 1,3 miljarder kronor investerades i skånska teknikbolag under det gångna året. Det är en väsentlig ökning jämfört med 2014 och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Malmö är Södertälje

    KOMMENTAR: Ytterligare ett profilföretag lämnar Malmö i och med att e-handelsföretaget Boozt beslutat flytta till Köpenhamn. Någonstans finns ett systemfel i staden som får allt svårare att behålla sina flaggskeppsföretag. Men här står ord mot ord.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.