måndag 12 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Xintela på väg till First North

Stamcellsbolaget Xintela från Lund förbereder en notering på First North under årets första kvartal.

Xintela blev publika i mitten av december och förbereder nu all formalia inför noteringen, som sker under våren.

– Vi siktar på att lista oss på First North under första kvartalet, mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Xintelas grundare och vd Evy Lundgren-Åkerlund till Rapidus.

Xintela utvecklar stamcellsprodukter för att reparera skador i olika vävnader, exempelvis ledbrosk vid artros. Verksamheten baseras på Evy Lundgren-Åkerlunds forskning och bolagets portfölj innehåller i drygt 50 godkända patent i Europa, USA och Japan.
Verksamheten kan delas upp i två områden, stamcellsbehandling för reparation av ledbroskskador, samt behandling av glioblastom, en mycket dödlig form av hjärncancertumör.

Kärnan för båda behandlingarna är en biomarkörteknologi som gör det möjligt att identifiera broskceller, stamceller och även upptäcka vissa cancerceller.

Xintela utvecklar även en stamcellsbehandling för hästar, där travsporten utgör en stor marknad som man dessutom kan nå ut till snabbare än till vården för människor.

Noteringen ska nödvändiga intäkter för att dra igång utvecklingsarbetet av stamcellsprodukterna.

Xintela har i dagsläget 17 ägare varav de tre största är Evy Lundgren-Åkerlund, Baulos Capital och Almi Invest . Baulos Capital är även betydande ägare i NeuroVive Pharmceutical och A1M Pharma med Greg Batcheller som styrelseordförande i både Xintela, NeuroVive och A1M.

Xintela grundades 2009 och verksamheten är förlagd till Lund Life Science Inkubator. /Jennie Lorentsson

Stamcellsbolaget Xintela från Lund förbereder en notering på First North under årets första kvartal. Xintela blev publika i mitten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.