torsdag 21 november 2024

inloggad som

Regeringen säger nej till EU-stöd åt Sony Mobiles varslade

Skånska aktörer går miste om 54 miljoner kronor i riktade insatser åt de uppsagda från Sony Mobile och Blackberry sedan regeringen beslutat att inte skicka in någon ansökan till EU:s globaliseringsfond. Insatserna behövs inte, menar regeringen.

Utöver att kunna erbjuda högskolestudier och vidareutbildning åt de uppsagda var pengarna bland annat tänkta att fördelas ut som bidrag på uppåt 15.000 euro åt dem som vill starta nya bolag. Ett liknande program genomfördes efter AstraZenecas nedläggning i Lund 2010.

sofie_carlsson– Fördelen med europeiska globaliseringsfonden är att man kan nyttja medlen på ett otraditionellt sätt just för den här målgruppen. Ofta är det kvalificerad personal man jobbar med som då kan komma vidare, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Europeiska globaliseringsfonden står dock bara för 60 procent av de sökta bidragen, resten får värdlandet själv slanta upp. Därför krävs godkännande från svenska regeringen, som nu säger blankt nej till planerna.

– Regeringen har gjort bedömningen att den gruppen uppsagda har lätt att komma till nya arbeten i alla fall, säger Natalie Sial, presschef hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Därmed faller den hittills största offentliga stödinsatsen för de uppsagda telekomanställda.

– Det är klart det är tråkigt men nu är det som det är. Vi får diskutera med våra samarbetspartner kring detta beslut och hur vi kan gå vidare efter de nya förutsättningarna, säger Sofie Carlsson till Rapidus.

Sony Mobile är i färd med att göra sig av med de sista från det stora varslet i våras, som innebär att mobiljätten kapar bemanningen i Lund med 575 fast anställda och runt 400 konsulter. De knappt 100 anställda på Blackberry i Malmö fick lämna sina arbeten redan i maj. Arbetsmarknadsstatistiken ger dock regeringen rätt, åtminstone när det gäller de ingenjörer som blir av med jobben. Som Rapidus tidigare rapporterat har antalet fackanslutna ingenjörer på a-kassa i Skåne minskat det senaste året till 1,3 procent.

Erik Olausson

Skånska aktörer går miste om 54 miljoner kronor i riktade insatser åt de uppsagda från Sony Mobile och Blackberry sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.