Skånska aktörer går miste om 54 miljoner kronor i riktade insatser åt de uppsagda från Sony Mobile och Blackberry sedan regeringen beslutat att inte skicka in någon ansökan till EU:s globaliseringsfond. Insatserna behövs inte, menar regeringen.
Utöver att kunna erbjuda högskolestudier och vidareutbildning åt de uppsagda var pengarna bland annat tänkta att fördelas ut som bidrag på uppåt 15.000 euro åt dem som vill starta nya bolag. Ett liknande program genomfördes efter AstraZenecas nedläggning i Lund 2010.
– Fördelen med europeiska globaliseringsfonden är att man kan nyttja medlen på ett otraditionellt sätt just för den här målgruppen. Ofta är det kvalificerad personal man jobbar med som då kan komma vidare, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.
Europeiska globaliseringsfonden står dock bara för 60 procent av de sökta bidragen, resten får värdlandet själv slanta upp. Därför krävs godkännande från svenska regeringen, som nu säger blankt nej till planerna.
– Regeringen har gjort bedömningen att den gruppen uppsagda har lätt att komma till nya arbeten i alla fall, säger Natalie Sial, presschef hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Därmed faller den hittills största offentliga stödinsatsen för de uppsagda telekomanställda.
– Det är klart det är tråkigt men nu är det som det är. Vi får diskutera med våra samarbetspartner kring detta beslut och hur vi kan gå vidare efter de nya förutsättningarna, säger Sofie Carlsson till Rapidus.
Sony Mobile är i färd med att göra sig av med de sista från det stora varslet i våras, som innebär att mobiljätten kapar bemanningen i Lund med 575 fast anställda och runt 400 konsulter. De knappt 100 anställda på Blackberry i Malmö fick lämna sina arbeten redan i maj. Arbetsmarknadsstatistiken ger dock regeringen rätt, åtminstone när det gäller de ingenjörer som blir av med jobben. Som Rapidus tidigare rapporterat har antalet fackanslutna ingenjörer på a-kassa i Skåne minskat det senaste året till 1,3 procent.
Erik Olausson