torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Hamnarnas nya handelssatsning gagnar Greater Copenhagen

Hamnsamarbetet Copenhagen Malmö Port (CMP), som sedan sammanslagningen 2001 är en pionjär för Öresundsintegrationen, är på väg in i en ny fas. Målet är att etablera flera center för handel och lagring av en lång rad produkter som ska skeppas över sundet. Utvecklingen är vältajmad med Greater Copenhagens marknadsföringsplaner.

Möjligheterna har kommit som en följd av hamnutvecklingen, som tar allt mindre yta i anspråk. Därmed har det frigjorts stora, lediga ytor till att skapa olika center på, uppger Brian Kristensen, driftschef och operativt ansvarige för Liquid, Dry Bulk & Property.

brian_kristensen– Vi undersöker nu möjligheterna för att skapa flera olika typer av nav, som kan bli center för produkter i regionen. Det finns massor av möjligheter. Grus och sand är några av dem, socker och träpellets andra. Vi erbjuder nu miljöanpassade lösningar till en lång rad samarbetspartner, säger Brian Kristensen till Rapidus.

Fördelarna med att etablera center är att de kan göra regionen känd för olika produkter, menar Kristensen. Och det gagnar ett av målen med det nya Greater Copenhagen, som just vill marknadsföra regionen utåt.

För att kunna etablera stora lager- och handelsnav krävs både stora ytor och ordentliga vattendjup, och det har CMP. Enbart i norra hamnen i Malmö finns en miljon kvadratmeter till uthyrning, och hälften är alltid lediga. På den danska sidan av Öresund, på Prøvestenen, finns ytor på 150.000 kvadratmeter till uthyrning, varav 60.000 kvadratmeter är lediga.

Keld Broksø

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Hamnsamarbetet Copenhagen Malmö Port (CMP), som sedan sammanslagningen 2001 är en pionjär för Öresundsintegrationen, är på väg in i en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]