torsdag 21 november 2024

inloggad som

100 utvecklare jobbar på Sony Mobiles nya innovationsavdelning

|  

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts i den nya enheten som ska ta fram nya tillämpningar av Sonys teknik, bortom mobiler och wearables.

I våras rapporterade Rapidus att Sonys Lundasajt får ett utökat uppdrag inom innovation efter den pågående neddragningen, då runt 975 fast anställda och konsulter får lämna bolaget. I dag kan vi berätta om hur det uppdraget konkretiserats: genom en 100 personer stark experimentverkstad med fria händer att utveckla ny teknik inom bland annat nätverksteknik, webb och uppkopplade prylar, det som brukar kallas Internet of Things.

Som namnet antyder ska den nya enheten fungera som en slags intern inkubator. I verksamhetsbeskrivningen, som Rapidus tagit del av, skriver mobiljätten att avdelningen för Research & Incubation ska “fostra innovation bortom den traditionella portföljen av smartphone-mobiler och wearables”. Resultaten kan antingen kommersialiseras inom Sony-koncernen eller genom “nya affärsenheter/partnerskap”.

Sony Mobile håller korten tätt intill kroppen om vad de jobbar med på den nya innovationsavdelningen, men ett av de första exemplen visades upp på minikonferensen Hardware Connected i slutet på förra veckan. I projektet QIP har Sonys utvecklare arbetat fram hård- och mjukvara för att noggrant mäta strömförbrukningen i batteridrivna elektroniska prylar. På sikt är tanken bland annat att elektronikindustrin ska kunna använda tekniken för att få fram strömsnålare produkter.

Runt 1.200 personer kommer arbeta kvar på Sony Mobile i Lund när den pågående nedskärningen avslutats till våren.

Erik Olausson

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.