fredag 20 september 2024

inloggad som

100 utvecklare jobbar på Sony Mobiles nya innovationsavdelning

|  

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts i den nya enheten som ska ta fram nya tillämpningar av Sonys teknik, bortom mobiler och wearables.

I våras rapporterade Rapidus att Sonys Lundasajt får ett utökat uppdrag inom innovation efter den pågående neddragningen, då runt 975 fast anställda och konsulter får lämna bolaget. I dag kan vi berätta om hur det uppdraget konkretiserats: genom en 100 personer stark experimentverkstad med fria händer att utveckla ny teknik inom bland annat nätverksteknik, webb och uppkopplade prylar, det som brukar kallas Internet of Things.

Som namnet antyder ska den nya enheten fungera som en slags intern inkubator. I verksamhetsbeskrivningen, som Rapidus tagit del av, skriver mobiljätten att avdelningen för Research & Incubation ska “fostra innovation bortom den traditionella portföljen av smartphone-mobiler och wearables”. Resultaten kan antingen kommersialiseras inom Sony-koncernen eller genom “nya affärsenheter/partnerskap”.

Sony Mobile håller korten tätt intill kroppen om vad de jobbar med på den nya innovationsavdelningen, men ett av de första exemplen visades upp på minikonferensen Hardware Connected i slutet på förra veckan. I projektet QIP har Sonys utvecklare arbetat fram hård- och mjukvara för att noggrant mäta strömförbrukningen i batteridrivna elektroniska prylar. På sikt är tanken bland annat att elektronikindustrin ska kunna använda tekniken för att få fram strömsnålare produkter.

Runt 1.200 personer kommer arbeta kvar på Sony Mobile i Lund när den pågående nedskärningen avslutats till våren.

Erik Olausson

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.