torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nu märks förlusten av Bo Håkansson på riktigt

mini_erikKort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är ett tydligt exempel på skillnaden mellan pengar och engagemang.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I juni 2013 tog jag hissen upp till 19:e våningen på Ideon Gateway. Här hyrde Farstorp Gård nästan hela våningsplanet och Bo Håkansson hade nordöstra Lunds teknikkluster för sina fötter. Han talade som vanligt yvigt och exalterat om sina innehav, inte minst ProstaLund som några månader senare följde i Hansa Medicals och Exinis spår och noterades.

Dagarna efter Bo Håkanssons dödsbud i september 2014 sjönk aktiekurserna för Exini, Hansa Medical och ProstaLund. Det kan tyckas överilat. Ingenting hade ju förändrats vad gäller bolagens teknik, marknadsutsikter eller finanser.

Så här ett år senare är det lättare att se vad som faktiskt försvunnit. I januari ställde sig Farstorp Gård utanför Exinis nyemission. I februari såldes delar av aktierna i Hansa Medical. I juni såldes innehavet i ProstaLund och just nu är Nasdaq-noterade Progenics Pharmaceuticals på väg att köpa upp hela Exini.

Det är tydligt att Bo Håkanssons arvingar inte delar hans intresse för att driva life science-bolag utan är i färd med att avveckla innehaven så snart som möjligt. Räkna därför med att deras sista 22 procent av Hansa Medical också får nya  ägare framöver.

Kontrasten är slående mot hur Sten K Johnsons söner Anders och Kristian Bergstrand agerat efter faderns bortgång i början av 2013. Bröderna kontrollerar Tibia Konsult, där Sten K Johnsons olika innehav finns. De senaste åren har de bland annat sålt av andelarna i de skånska småbolagen Polygiene och Lyyn. Men lejonparten av innehaven finns kvar i portföljen, däribland Midway, LifeAssays och Beepsend. Bröderna har även satsat nya pengar i bland annat Sibbhultsverken, en underleverantör till bilindustrin belägen i nordöstra Skåne, och Malmöbaserade Noramas fastighetsfond.

Det är i sig inget konstigt att Bo Håkanssons arvingar inte vill bygga vidare på hans bolagssfär. Varje generation måste finna sin egen väg och den inkluderar inte alltid att gå i föräldrarnas fotspår. Men det sätter ljuset på betydelsen av individen bakom ägandet i utvecklingsbolag. Dagen efter Bo Håkanssons motorcykelolycka var imperiet fortfarande intakt, alla ägarandelarna fanns kvar. Men kunskapen och engagemanget som Bo Håkansson stod för var borta för alltid.

För Exini blev detta ytterligt kännbart. När Progenics bud aviserades i början på oktober hade kursen sjunkit med 80 procent på ett år. Det beror givetvis på flera faktorer, men i en intervju med Rapidus pekade vd Magnus Aurell på att bolaget lidit av att inte ha någon långsiktig ägare i ryggen:

”Det har varit en tuff tid, det är ingen som kan förbereda sig på en sådan händelse. Bo Håkansson stod för det långsiktiga och hade ett djupt kunnande inom vår nisch, när han försvann var det ett stort avbräck för oss”.

Utanför börsen var Bo Håkansson mest känd som färgstark ordförande i Malmö Börssällskap. Organisationen sattes i viloläge efter hans död men har sedan februari Bert Nordberg som ny ordförande och verksamheten rullar nu på som tidigare.

Värre är det för Uppstart Eslöv, den uppföljare till stiftelsen Uppstart Malmö som Eslövs kommun arbetat på. Planerna presenterades i augusti 2014 med Bo Håkansson som dragplåster och eldsjäl. Med hans bortgång pös luften ur planerna fullständigt och projektet ligger nu på is.

På Ideon Gateway går hissen fortfarande upp till 19:e våningen, där Exini är kvar. Men större delen av våningsplanet ekar i dag tomt i väntan på nya hyresgäster.

 

Exini utvecklar mjukvara som tolkar medicinska bilder för att ge diagnosstöd, bland annat då prostatacancer spridit sig till skelettet. Mjukvaran räknar fram Bone Scan Index, ett mätvärde för hur stor del av skelettet som angripits av cancer. Progenics bud värderar bolaget till 57,9 miljoner kronor men är villkorat av att ägare till sammanlagt 90 procent av aktierna accepterar. Budtiden löper ut 5 november.

Hansa Medical utvecklar enzymer som hämmar kroppens immunförsvar, vilket är nödvändigt vid bland annat organtransplantationer. ProstaLund är fokuserat på ett medicintekniskt instrument för behandling av godartat prostataförstoring med mikrovågor. Läser mer om bolagen i Rapidus arkiv genom länkarna till höger.

Kort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.