fredag 24 maj 2024

inloggad som

DTU-avknoppning når marknaden med spjutspetslaser

Med färskt stöd från statliga Markedsmodningsfonden har DTU-avknoppningen Norlase fått in sammanlagt tio miljoner danska kronor i riskkapital. Mindre än två år efter bolaget bildades har Norlase sålt de första två exemplaren av sitt laser-system. Nu ska personalstyrkan utökas och försäljningsinsatserna rampas upp – dock inte i Sverige i första hand.

Norlase är sprunget ur DTU Fotonik på Risø och sitter i dag i Risøs inkubator. Bolagets diodlaser kan användas till att diagnosticera såväl ögonsjukdomar som diabetes genom att ge skarpare bilder vid så kallad optical coherence tomography.

– Vi har nu fem fulltidsanställda, två konsulter i USA och tio övriga som är knutna till projektet. Men det är klart att vi ska växa ytterligare, säger bolagets vd Peter M. W. Skovgaard.

I första hand siktar Norlase på Centraleuropa och USA.

– Sverige kommer efter det, eftersom konkurrensen är hårdare. Men vi ska in i Sverige på sikt eftersom vi tror att vi kan förändra vårt fält med en fundamentalt bättre och billigare teknik. Priset får vi ner genom att producera större serier, säger Peter M. W. Skovgaard.

Hittills har bolaget bland annat fått in 4,6 miljoner danska kronor från den statliga Markedsmodningsfonden, EU-medel från Horizon 2020-programmet och riskkapital från affärsängelgruppen Capnova.

Även Region Sjælland har stöttat bolaget med konsulttimmar från innovationskonsultbyrån Innovayt. I nästa finansieringsrunda siktar bolaget på 7,5-15 miljoner danska kronor uppger Peter M. W. Skovgaard.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Med färskt stöd från statliga Markedsmodningsfonden har DTU-avknoppningen Norlase fått in sammanlagt tio miljoner danska kronor i riskkapital. Mindre än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.