onsdag 24 juli 2024

inloggad som

DTU-avknoppning når marknaden med spjutspetslaser

Med färskt stöd från statliga Markedsmodningsfonden har DTU-avknoppningen Norlase fått in sammanlagt tio miljoner danska kronor i riskkapital. Mindre än två år efter bolaget bildades har Norlase sålt de första två exemplaren av sitt laser-system. Nu ska personalstyrkan utökas och försäljningsinsatserna rampas upp – dock inte i Sverige i första hand.

Norlase är sprunget ur DTU Fotonik på Risø och sitter i dag i Risøs inkubator. Bolagets diodlaser kan användas till att diagnosticera såväl ögonsjukdomar som diabetes genom att ge skarpare bilder vid så kallad optical coherence tomography.

– Vi har nu fem fulltidsanställda, två konsulter i USA och tio övriga som är knutna till projektet. Men det är klart att vi ska växa ytterligare, säger bolagets vd Peter M. W. Skovgaard.

I första hand siktar Norlase på Centraleuropa och USA.

– Sverige kommer efter det, eftersom konkurrensen är hårdare. Men vi ska in i Sverige på sikt eftersom vi tror att vi kan förändra vårt fält med en fundamentalt bättre och billigare teknik. Priset får vi ner genom att producera större serier, säger Peter M. W. Skovgaard.

Hittills har bolaget bland annat fått in 4,6 miljoner danska kronor från den statliga Markedsmodningsfonden, EU-medel från Horizon 2020-programmet och riskkapital från affärsängelgruppen Capnova.

Även Region Sjælland har stöttat bolaget med konsulttimmar från innovationskonsultbyrån Innovayt. I nästa finansieringsrunda siktar bolaget på 7,5-15 miljoner danska kronor uppger Peter M. W. Skovgaard.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Med färskt stöd från statliga Markedsmodningsfonden har DTU-avknoppningen Norlase fått in sammanlagt tio miljoner danska kronor i riskkapital. Mindre än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.