torsdag 21 november 2024

inloggad som

Universitetsutredning föreslår nedläggning av LU Open…

Vicerektor Bo Ahréns utredning av innovationsverksamheten vid Lunds universitet är besk medicin för de berörda aktörerna. Enligt förslaget som just presenterats internt skrotas LU Open helt medan LU Innovation System får se sin budget minskad med 1,5 miljoner kronor. Parallellt skärs fundraisingverksamheten ned med två tredjedelar.

LU Open har i dag 23 fast anställda som driver ett 40-tal projekt finansierade av bland andra Tillväxtverket och EU. Bland dem finns ElonRoad – där Volvo, Kraftringen och LTH testar teknik för att driva bilar med en elslinga i vägen – och ProNano, en Vinnovafinansierad förstudie ledd av CellaVisions tidigare vd Yvonne Mårtensson om möjligheten att bygga en nanoteknikfabrik i Lund.

Enligt utredningens förslag lyfts samtliga projekt över till respektive fakultet och universitetet sparar in de fyra miljoner kronor om året som LU Open fått i centrala medel. I sin utredning beskriver Bo Ahrén kritik från fakulteterna om att LU Open initierat egna projekt efter incitament från omvärlden men utan större förankring hos forskarna.

Helene Vogelmann 3– Vi har vår bakgrund i Öresundsuniversitetet och Öresund Science Region och har egentligen bara varit en del av Lunds universitetsförvaltning sedan 2014, så vi har inte haft så lång tid på oss att förankra oss, säger LU Opens chef Helen Vogelmann till Rapidus.

LU Open har i dag även hand om vissa innovationsprogram riktade mot studenter, som Black Pearl och ConceptX. Enligt förslaget lyfts dessa över till LU Innovation System, som även får ansvar för universitetets engagemang i Venture Lab och Venture Cup. Det ger LU Innovation System ett mindre tillskott i budgeten, men samtidigt kapas grundfinansieringen från universitetet med tio procent, motsvarande 1,5 miljoner kronor.

Linus_Wiebe– Jag hade så klart hellre sett att man inte skurit i innovationsverksamheten, men när det finns ett sparbeting på förvaltningen är det väl rätt att alla hjälper till. Jag hoppas vi kan hitta effektiviseringar som gör att det inte nämnvärt påverkar hur vi stöder forskarna och studenterna, säger universitetets innovationsdirektör Linus Wiebe.

Även för fundraisingverksamheten innebär utredarens förslag minskade resurser. Verksamheten har fått 5 miljoner kronor extra om året fram till och med 2017 för att samla in pengar i samband med universitetets 350-årsjubileum. Att stödet inte förlängs innebär att enhetens budget minskar till en tredjedel.

Totalt innebär utredningens förslag att hela sektionens budget minskar med tio procent, motsvarande tre miljoner kronor. Slutgiltigt beslut tas av förvaltningschefen i början på november.

Erik Olausson

Vicerektor Bo Ahréns utredning av innovationsverksamheten vid Lunds universitet är besk medicin för de berörda aktörerna. Enligt förslaget som just […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.