torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Färska börschefer bakom nytt läkemedelsbolag i Malmö

Efter att ha satt läkemedelsbolagen Gabather och Aptahem på Aktietorget är Bert Junno och Mikael Lindstam på gång med ett nytt projekt. I nybildade Malmöbolaget Cyxone ska de tillsammans med läkaren Kjell Stenberg vidareutveckla forskningsresultat om peptider från växtvärlden som visat sig ha effekt på autoimmuna sjukdomar.

Mer exakt handlar det om cyklotider, peptidkedjor som återfinns i en rad växter, däribland violblommor. I modifierad form kan cyklotiderna hämma effekten av interleukin 2, en signalsubstans som sätter igång immunförsvaret. Upptäckten bygger på mångårig forskning vid Wiens medicinska universitet som Cyxone licensierat in mot del i framtida försäljningsintäkter.

– Det forskargruppen i Wien gjort är att visa i djurförsök att detta har effekter på multipel skleros. Vi måste dock validera resultaten innan vi kan börja kliniska försök, en process som brukar ta runt 18 månader, säger vd Kjell Stenberg till Rapidus.

Han har en lång bakgrund som MS-forskare, bland annat från AstraZeneca. Än så länge är han den enda som jobbar heltid med Cyxone, då medgrundarna Bert Junno och Mikael Lindstam har kvar sina respektive tjänster som chefer för Gabather och Aptahem. Bolagen är sprungna ur Forskarpatent i Syd och listades på Aktietorget i samma veva som Forskarpatent i Syds portfölj togs över av Almi.

Satsningen på Cyxone är den första för trions gemensamma investeringsbolag Accequa, men troligen inte den sista, uppger Bert Junno.

– Vi har slutit ramavtal med Wiens medicinska universitet och universitetet i Heidelberg som underlättar denna typ av affärer i framtiden, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Efter att ha satt läkemedelsbolagen Gabather och Aptahem på Aktietorget är Bert Junno och Mikael Lindstam på gång med ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.