lördag 20 april 2024

inloggad som

Färska börschefer bakom nytt läkemedelsbolag i Malmö

Efter att ha satt läkemedelsbolagen Gabather och Aptahem på Aktietorget är Bert Junno och Mikael Lindstam på gång med ett nytt projekt. I nybildade Malmöbolaget Cyxone ska de tillsammans med läkaren Kjell Stenberg vidareutveckla forskningsresultat om peptider från växtvärlden som visat sig ha effekt på autoimmuna sjukdomar.

Mer exakt handlar det om cyklotider, peptidkedjor som återfinns i en rad växter, däribland violblommor. I modifierad form kan cyklotiderna hämma effekten av interleukin 2, en signalsubstans som sätter igång immunförsvaret. Upptäckten bygger på mångårig forskning vid Wiens medicinska universitet som Cyxone licensierat in mot del i framtida försäljningsintäkter.

– Det forskargruppen i Wien gjort är att visa i djurförsök att detta har effekter på multipel skleros. Vi måste dock validera resultaten innan vi kan börja kliniska försök, en process som brukar ta runt 18 månader, säger vd Kjell Stenberg till Rapidus.

Han har en lång bakgrund som MS-forskare, bland annat från AstraZeneca. Än så länge är han den enda som jobbar heltid med Cyxone, då medgrundarna Bert Junno och Mikael Lindstam har kvar sina respektive tjänster som chefer för Gabather och Aptahem. Bolagen är sprungna ur Forskarpatent i Syd och listades på Aktietorget i samma veva som Forskarpatent i Syds portfölj togs över av Almi.

Satsningen på Cyxone är den första för trions gemensamma investeringsbolag Accequa, men troligen inte den sista, uppger Bert Junno.

– Vi har slutit ramavtal med Wiens medicinska universitet och universitetet i Heidelberg som underlättar denna typ av affärer i framtiden, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Efter att ha satt läkemedelsbolagen Gabather och Aptahem på Aktietorget är Bert Junno och Mikael Lindstam på gång med ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.