Sedan Ericsson för ett år sedan aviserade nedläggningen av modemutvecklingen i Lund har antalet fackanslutna ingenjörer på a-kassa minskat i Skåne från 195 till 169 individer. Under augusti gick totalt 1,4 procent av Sveriges Ingenjörers skånska medlemmar på a-kassa.
Fackanslutna skånska ingenjörer på a-kassa
En siffra som kan minska med ytterligare, EU-finansierade, arbetsmarknadsåtgärder. Vid sidan av Trygghetsrådets stöd lägger Arbetsförmedlingen sista handen vid en ansökan till EU:s globaliseringsfond om 54 miljoner kronor specifikt riktade till insatser för de uppsagda vid Sony Mobile och Blackberry.
Utöver att erbjuda de uppsagda högskolestudier ska pengarna bland annat fördelas ut som bidrag på uppåt 15.000 euro åt dem som vill starta nya bolag. Ett liknande EU-finansierat program genomfördes efter AstraZenecas nedläggning i Lund 2010.
Enligt planen står staten för 40 procent av pengarna och ansökan till globaliseringsfonden ska först behandlas av arbetsmarknadsdepartementet innan den skickas iväg till EU i mitten på oktober.
– Vi räknar med att få det här beviljat. EU brukar aldrig refusera dessa ansökningar om de väl passerat landets regering, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzons kanslichef Mattias Olsson, som samordnar insatserna efter Sony-varslet.
Carina Friis, enhetschef på arbetsförmedlingen i Lund, menar att det finns goda skäl att söka pengar ur globaliseringsfonden trots att det är en gynnsam arbetsmarknad som möter de varslade ingenjörerna.
– Vi har möjlighet att göra det och då finns det ingen anledning att inte satsa för att öka Skånes konkurrenskraft. Det är inte bara ingenjörer som berörs av varslen, många är huvudkontorspersonal eller projektledare där arbetsmarknaden inte är lika god, säger hon till Rapidus.
Erik Olausson