torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS räknar med nytt förvärv under våren efter Ratos intåg

Med börsnoterade Ratos som ny huvudägare ska Trial Form Support i Lund växla upp expansionen ordentligt. I planen ligger ett par förvärv i främst Europa varav det första ser ut att bli klart under början av nästa år, uppger TFS:s grundare Daniel Spasic när han kommenterar affären för Rapidus.

I affären, som presenterades under morgonen, köper Ratos 60 procent av TFS för 15 miljoner euro i direkt betalning och ytterligare 12 miljoner i möjlig tilläggsköpeskilling. Daniel Spasic, som grundade bolaget 1996 i Lund och hittills varit ensam ägare, behåller 40 procent av aktierna och ska även fortsättningsvis leda verksamheten.

TFS är inriktat på att utföra kliniska försök åt främst läkemedels- och medicinteknikbolag. Verksamheten har växt till att sysselsätta 670 anställda med kontor i 23 länder, inte minst genom en serie förvärv. 2012 köpte koncernen italienska Dimensione Ricerca med 40 anställda, året efter delar av Semcons verksamhet inom life science i Lund samt amerikanska 80-mannabolaget Beardsworth Consulting Group. Att ta in en ny, extern ägare var dock nödvändigt för att kunna öka takten, menar Daniel Spasic.

Daniel-Spasic– Vi har varit begränsade av vår egen kassa. Vi har ett antal förvärv i Europa inom strategiska terapiområden som vi vill genomföra och vi räknar med första affären under första halvåret 2016, säger han till Rapidus.

Bland de strategiska terapiområdena nämner han ögonsjukdomar, immunologi och dermatologi, där TFS sedan förra året har ett nära samarbete med tyska SciDerm. De båda bolagen genomför redan stora kliniska studier inom dermatologi tillsammans.

Delar av köpeskillingen från Ratos ska gå tillbaka in i TFS uppger Daniel Spasic. Men i huvudsak är det framtida tillskott från riskkapitalbolaget som ger TFS möjlighet att växla upp.

2014 omsatte TFS 535 miljoner kronor, en ökning med 12 procent mot året innan. Första halvåret i år har koncernen omsatt drygt 15 procent mer än samma tid 2014, uppger Daniel Spasic. Tre fjärdedelar av intäkterna kommer från kontraktsforskningsverksamheten, resten från uthyrning av personal till kliniska försök ute hos kunderna. Daniel Spasic räknar med att båda affärsområde ska växa framöver.

I Norden sysselsätter TFS i dag strax över 200 personer. Det globala huvudkontoret finns i södra Lund.

Erik Olausson

Med börsnoterade Ratos som ny huvudägare ska Trial Form Support i Lund växla upp expansionen ordentligt. I planen ligger ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.