tisdag 5 december 2023

inloggad som

TFS räknar med nytt förvärv under våren efter Ratos intåg

Med börsnoterade Ratos som ny huvudägare ska Trial Form Support i Lund växla upp expansionen ordentligt. I planen ligger ett par förvärv i främst Europa varav det första ser ut att bli klart under början av nästa år, uppger TFS:s grundare Daniel Spasic när han kommenterar affären för Rapidus.

I affären, som presenterades under morgonen, köper Ratos 60 procent av TFS för 15 miljoner euro i direkt betalning och ytterligare 12 miljoner i möjlig tilläggsköpeskilling. Daniel Spasic, som grundade bolaget 1996 i Lund och hittills varit ensam ägare, behåller 40 procent av aktierna och ska även fortsättningsvis leda verksamheten.

TFS är inriktat på att utföra kliniska försök åt främst läkemedels- och medicinteknikbolag. Verksamheten har växt till att sysselsätta 670 anställda med kontor i 23 länder, inte minst genom en serie förvärv. 2012 köpte koncernen italienska Dimensione Ricerca med 40 anställda, året efter delar av Semcons verksamhet inom life science i Lund samt amerikanska 80-mannabolaget Beardsworth Consulting Group. Att ta in en ny, extern ägare var dock nödvändigt för att kunna öka takten, menar Daniel Spasic.

Daniel-Spasic– Vi har varit begränsade av vår egen kassa. Vi har ett antal förvärv i Europa inom strategiska terapiområden som vi vill genomföra och vi räknar med första affären under första halvåret 2016, säger han till Rapidus.

Bland de strategiska terapiområdena nämner han ögonsjukdomar, immunologi och dermatologi, där TFS sedan förra året har ett nära samarbete med tyska SciDerm. De båda bolagen genomför redan stora kliniska studier inom dermatologi tillsammans.

Delar av köpeskillingen från Ratos ska gå tillbaka in i TFS uppger Daniel Spasic. Men i huvudsak är det framtida tillskott från riskkapitalbolaget som ger TFS möjlighet att växla upp.

2014 omsatte TFS 535 miljoner kronor, en ökning med 12 procent mot året innan. Första halvåret i år har koncernen omsatt drygt 15 procent mer än samma tid 2014, uppger Daniel Spasic. Tre fjärdedelar av intäkterna kommer från kontraktsforskningsverksamheten, resten från uthyrning av personal till kliniska försök ute hos kunderna. Daniel Spasic räknar med att båda affärsområde ska växa framöver.

I Norden sysselsätter TFS i dag strax över 200 personer. Det globala huvudkontoret finns i södra Lund.

Erik Olausson

Med börsnoterade Ratos som ny huvudägare ska Trial Form Support i Lund växla upp expansionen ordentligt. I planen ligger ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.