söndag 24 november 2024

inloggad som

Mobill tar in tio miljoner

|  ,
|  

Malmöbolaget Mobill tar in ytterligare tio miljoner kronor i en nyemission för att kunna lansera sina lösningar för bland annat biljetter och sms-betalningar runt om i världen.

Pengarna som redan befintliga ägare skjuter till behövs för att uppdatera hårdvaran, så att den kan läsa fler format, och för att rulla ut Mobill-tjänster i ett par länder där lanseringarna dragit ut på tiden.

Magnus Rosenberg– Vi håller bland annat på med en installation av en biljettlösning för rälsburen trafik i Vitryssland och vill samtidigt passa på att höja prestandan i vår hårdvara. På platser där det är hårt tryck i kontrollerna, exempelvis i en tunnelbana, ska det inte ta mer än 500 millisekunder att validera en biljett, säger Mobills vd Magnus Rosenberg till Rapidus.

Jämfört med tidigare i år har ledningen skruvat ner målet att dubbla omsättningen, 2015 ser bara ut att bli något bättre än föregående år då man omsatta cirka 16 miljoner kronor.

– Vi har flera projekt som dragit ut på tiden, men som blir skarpa under 2016. En av anledningarna är att det är lång startsträcka för att lansera tjänster för mobila betalningar och valideringar i vissa asiatiska länder. Licenser och dokumentation har inte haft förväntad standard och vi har därför behövt göra en del förändringar för att möta krav och förfrågningar på plats, säger Rosenberg.

Mobill grundades 2005 och utvecklar och tillhandahåller en teknik för att hantera och validera mobila betalningar och biljetter. Bland kunderna finns olika parkerings- och trafikbolag, bland annat SL. På senare tid har större fokus riktats mot en mobiltjänst för att betala räkningar, föra över pengar och presentkort via sms eller en app. Detta ger mobiltelefonanvändare möjlighet att använda servicen utan att ha en särskild telefon eller anslutet bankkonto. Kunden laddar istället pengar på ett virtuellt konto och kan med hjälp av en kod betala sina räkningar, något Mobill hoppas ska bli en framgång i tätbefolkade länder med många kontolösa medborgare.

Bolaget har under de senaste åren rekryterat in tidigare outsourcad personal och har i dag 15 anställda.

Jennie Lorentsson

Malmöbolaget Mobill tar in ytterligare tio miljoner kronor i en nyemission för att kunna lansera sina lösningar för bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.