måndag 29 april 2024

inloggad som

Mobill tar in tio miljoner

|  ,
|  

Malmöbolaget Mobill tar in ytterligare tio miljoner kronor i en nyemission för att kunna lansera sina lösningar för bland annat biljetter och sms-betalningar runt om i världen.

Pengarna som redan befintliga ägare skjuter till behövs för att uppdatera hårdvaran, så att den kan läsa fler format, och för att rulla ut Mobill-tjänster i ett par länder där lanseringarna dragit ut på tiden.

Magnus Rosenberg– Vi håller bland annat på med en installation av en biljettlösning för rälsburen trafik i Vitryssland och vill samtidigt passa på att höja prestandan i vår hårdvara. På platser där det är hårt tryck i kontrollerna, exempelvis i en tunnelbana, ska det inte ta mer än 500 millisekunder att validera en biljett, säger Mobills vd Magnus Rosenberg till Rapidus.

Jämfört med tidigare i år har ledningen skruvat ner målet att dubbla omsättningen, 2015 ser bara ut att bli något bättre än föregående år då man omsatta cirka 16 miljoner kronor.

– Vi har flera projekt som dragit ut på tiden, men som blir skarpa under 2016. En av anledningarna är att det är lång startsträcka för att lansera tjänster för mobila betalningar och valideringar i vissa asiatiska länder. Licenser och dokumentation har inte haft förväntad standard och vi har därför behövt göra en del förändringar för att möta krav och förfrågningar på plats, säger Rosenberg.

Mobill grundades 2005 och utvecklar och tillhandahåller en teknik för att hantera och validera mobila betalningar och biljetter. Bland kunderna finns olika parkerings- och trafikbolag, bland annat SL. På senare tid har större fokus riktats mot en mobiltjänst för att betala räkningar, föra över pengar och presentkort via sms eller en app. Detta ger mobiltelefonanvändare möjlighet att använda servicen utan att ha en särskild telefon eller anslutet bankkonto. Kunden laddar istället pengar på ett virtuellt konto och kan med hjälp av en kod betala sina räkningar, något Mobill hoppas ska bli en framgång i tätbefolkade länder med många kontolösa medborgare.

Bolaget har under de senaste åren rekryterat in tidigare outsourcad personal och har i dag 15 anställda.

Jennie Lorentsson

Malmöbolaget Mobill tar in ytterligare tio miljoner kronor i en nyemission för att kunna lansera sina lösningar för bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.