Sedan årsskiftet har Magnus Ryde, styrelseordförande i Sol Voltaics och ledamot i Lundabaserade Glo, tillsammans med ett antal riskkapitalister skissat på en statligt finansierad nordisk form av evergreenfond med inriktning på bland annat nanoteknik.
Nu börjar arbetet med att samla stöd för fonden med det tänkta namnet Spirit Ventures, först hos svenska politiker, sedan i Norden och i Bryssel.
– Vi har en målbild på att den ska innehålla 500 miljoner euro, drygt 4,5 miljarder kronor. Det behövs en fond som är ganska stor, men kapitalet finns, säger Magnus Ryde till Rapidus.
Forskningsfält som nanometerteknik, halvledarteknik, bioteknologi och fotonik ingår alla i det som kallas för Key Enabling Technologies, och som är ett prioriterat område i EU:s strategiska forskningsprojekt Horizon 2020.
Magnus Ryde räknar med att hälften av investeringarna i Spirit Ventures ska komma från EU-fonder, och andra hälften från nordiska och eventuellt även andra nordeuropeiska länder som Tyskland.
Fonden är tänkt att användas tidigt i innovationsföretagens väg mot kommersialisering, i det glapp efter forskningen som pekats ut av EU som ”den europeiska dödens dal” inom industrin.
– Det är där finansieringen tappar fart. Sverige är ett av de länder som stoppar in mest pengar i forskning, men de investeringarna bör kompletteras med en ny finansieringsmodell. Traditionella riskkapitalister satsar i dag mycket på sociala medier, medieföretag och appar, sådant som är mycket lättare att få i gång, säger Magnus Ryde.
Parallellt pågår den Vinnovafinansierade förstudien till en fabrik i Lund för forskning inom nanoteknik. Studien leds av CellaVisions tidigare vd Yvonne Mårtensson.
– Frågan är i vilken form och hur stor den kommer bli från början. Det bästa är förmodligen att börja i liten skala och växa med uppgiften och med de här bolagens tillväxt och behov, säger hon till Rapidus.
Hanna Sigeman