onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanoteknikhöjdare skissar på nordisk miljardfond

Sedan årsskiftet har Magnus Ryde, styrelseordförande i Sol Voltaics och ledamot i Lundabaserade Glo, tillsammans med ett antal riskkapitalister skissat på en statligt finansierad nordisk form av evergreenfond med inriktning på bland annat nanoteknik.

Nu börjar arbetet med att samla stöd för fonden med det tänkta namnet Spirit Ventures, först hos svenska politiker, sedan i Norden och i Bryssel.

Magnus Ryde– Vi har en målbild på att den ska innehålla 500 miljoner euro, drygt 4,5 miljarder kronor. Det behövs en fond som är ganska stor, men kapitalet finns, säger Magnus Ryde till Rapidus.

Forskningsfält som nanometerteknik, halvledarteknik, bioteknologi och fotonik ingår alla i det som kallas för Key Enabling Technologies, och som är ett prioriterat område i EU:s strategiska forskningsprojekt Horizon 2020.

Magnus Ryde räknar med att hälften av investeringarna i Spirit Ventures ska komma från EU-fonder, och andra hälften från nordiska och eventuellt även andra nordeuropeiska länder som Tyskland.

Fonden är tänkt att användas tidigt i innovationsföretagens väg mot kommersialisering, i det glapp efter forskningen som pekats ut av EU som ”den europeiska dödens dal” inom industrin.

– Det är där finansieringen tappar fart. Sverige är ett av de länder som stoppar in mest pengar i forskning, men de investeringarna bör kompletteras med en ny finansieringsmodell. Traditionella riskkapitalister satsar i dag mycket på sociala medier, medieföretag och appar, sådant som är mycket lättare att få i gång, säger Magnus Ryde.

Parallellt pågår den Vinnovafinansierade förstudien till en fabrik i Lund för forskning inom nanoteknik. Studien leds av CellaVisions tidigare vd Yvonne Mårtensson.

– Frågan är i vilken form och hur stor den kommer bli från början. Det bästa är förmodligen att börja i liten skala och växa med uppgiften och med de här bolagens tillväxt och behov, säger hon till Rapidus.

Hanna Sigeman

Sedan årsskiftet har Magnus Ryde, styrelseordförande i Sol Voltaics och ledamot i Lundabaserade Glo, tillsammans med ett antal riskkapitalister skissat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.