tisdag 7 maj 2024

inloggad som

LMK är med när Zobito stänger fond på 25 miljoner euro

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito stänger sin första fond, med 25 miljoner euro i kassan. Målet är att investera i 2-3 nordiska mjukvarubolag om året.

Zobito grundades 2012 av en grupp veteraner från tillväxtraketen Qlik i Lund, däribland den tidigare vd:n Måns Hultman, före detta Nordenchefen Magnus Lindhe och tidigare teknikchefen Jonas Nachmansson. Hittills har pengarna kommit från de fem grundarna själva när Zobito exempelvis gått in i hajpade betaltjänstbolaget Izettle och Malmöbaserade Inriver.

Magnus Lindhe portr„tt− Vi har nu genomfört en kapitalresning och tagit in externa investerare. Totalt är fonden på 25 miljoner euro, varav vi grundare står för 40 procent, säger Magnus Lindhe till Rapidus.

Han vill inte alls kommentera vilka de externa investerarna är. Men offentliga handlingar som Rapidus begärt ut visar att bland andra Martin Gren, LMK, finansmannen Håkan Roos bolag RoosGruppen och Ingvar Kamprads son Mathias Kamprad gått in som delägare i Zobito.

I dag har Zobito sju bolag i portföljen, målet är att utöka den till runt 12 bolag. Fokus ligger på mjukvaruutvecklare som säljer sina produkter till andra företag.

− Framöver kommer vi titta på lite mognare bolag, med en omsättning på 40-50 miljoner kronor och uppåt. Vår idé är att hitta fall där vi kan tillföra operativ kompetens för att exempelvis hitta rätt väg till marknaden. Vi har ju lite olika kompetenser från QlikTech-tiden, säger Magnus Lindhe.

Inräknat följdinvesteringar räknar Zobito med att satsa 1-3 miljoner euro per portföljbolag, men att aldrig själva ta huvuddelen av någon investering. Exempelvis stod Industrifonden och Verdane Capital för lejonparten då Inriver i våras säkrade 83 miljoner kronor. Geografiskt ligger Zobitos fokus på nordiska, tyska och brittiska bolag.

− Vi har inte investerat i något danskt än, men vi har flera på gaffeln. Vi är inne i en investeringsfas nu och även om det är rätt höga värderingar på sina håll finns det relativt gott om bolag att välja mellan, säger Magnus Lindhe.

Av Zobitos fem partner var fyra med som toppchefer i dåvarande QlikTech under större delen av resan på 2000-talet, då bolaget gick från att omsätta 20 miljoner kronor till runt 1,5 miljarder 2010 och noterades på Nasdaq. Femte partnern är dansken Jens Schröder, mest känd som medgrundare av riskkapitalfonden Procuritas.

Erik Olausson

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.