onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LMK är med när Zobito stänger fond på 25 miljoner euro

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito stänger sin första fond, med 25 miljoner euro i kassan. Målet är att investera i 2-3 nordiska mjukvarubolag om året.

Zobito grundades 2012 av en grupp veteraner från tillväxtraketen Qlik i Lund, däribland den tidigare vd:n Måns Hultman, före detta Nordenchefen Magnus Lindhe och tidigare teknikchefen Jonas Nachmansson. Hittills har pengarna kommit från de fem grundarna själva när Zobito exempelvis gått in i hajpade betaltjänstbolaget Izettle och Malmöbaserade Inriver.

Magnus Lindhe portr„tt− Vi har nu genomfört en kapitalresning och tagit in externa investerare. Totalt är fonden på 25 miljoner euro, varav vi grundare står för 40 procent, säger Magnus Lindhe till Rapidus.

Han vill inte alls kommentera vilka de externa investerarna är. Men offentliga handlingar som Rapidus begärt ut visar att bland andra Martin Gren, LMK, finansmannen Håkan Roos bolag RoosGruppen och Ingvar Kamprads son Mathias Kamprad gått in som delägare i Zobito.

I dag har Zobito sju bolag i portföljen, målet är att utöka den till runt 12 bolag. Fokus ligger på mjukvaruutvecklare som säljer sina produkter till andra företag.

− Framöver kommer vi titta på lite mognare bolag, med en omsättning på 40-50 miljoner kronor och uppåt. Vår idé är att hitta fall där vi kan tillföra operativ kompetens för att exempelvis hitta rätt väg till marknaden. Vi har ju lite olika kompetenser från QlikTech-tiden, säger Magnus Lindhe.

Inräknat följdinvesteringar räknar Zobito med att satsa 1-3 miljoner euro per portföljbolag, men att aldrig själva ta huvuddelen av någon investering. Exempelvis stod Industrifonden och Verdane Capital för lejonparten då Inriver i våras säkrade 83 miljoner kronor. Geografiskt ligger Zobitos fokus på nordiska, tyska och brittiska bolag.

− Vi har inte investerat i något danskt än, men vi har flera på gaffeln. Vi är inne i en investeringsfas nu och även om det är rätt höga värderingar på sina håll finns det relativt gott om bolag att välja mellan, säger Magnus Lindhe.

Av Zobitos fem partner var fyra med som toppchefer i dåvarande QlikTech under större delen av resan på 2000-talet, då bolaget gick från att omsätta 20 miljoner kronor till runt 1,5 miljarder 2010 och noterades på Nasdaq. Femte partnern är dansken Jens Schröder, mest känd som medgrundare av riskkapitalfonden Procuritas.

Erik Olausson

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.