torsdag 21 november 2024

inloggad som

LMK är med när Zobito stänger fond på 25 miljoner euro

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito stänger sin första fond, med 25 miljoner euro i kassan. Målet är att investera i 2-3 nordiska mjukvarubolag om året.

Zobito grundades 2012 av en grupp veteraner från tillväxtraketen Qlik i Lund, däribland den tidigare vd:n Måns Hultman, före detta Nordenchefen Magnus Lindhe och tidigare teknikchefen Jonas Nachmansson. Hittills har pengarna kommit från de fem grundarna själva när Zobito exempelvis gått in i hajpade betaltjänstbolaget Izettle och Malmöbaserade Inriver.

Magnus Lindhe portr„tt− Vi har nu genomfört en kapitalresning och tagit in externa investerare. Totalt är fonden på 25 miljoner euro, varav vi grundare står för 40 procent, säger Magnus Lindhe till Rapidus.

Han vill inte alls kommentera vilka de externa investerarna är. Men offentliga handlingar som Rapidus begärt ut visar att bland andra Martin Gren, LMK, finansmannen Håkan Roos bolag RoosGruppen och Ingvar Kamprads son Mathias Kamprad gått in som delägare i Zobito.

I dag har Zobito sju bolag i portföljen, målet är att utöka den till runt 12 bolag. Fokus ligger på mjukvaruutvecklare som säljer sina produkter till andra företag.

− Framöver kommer vi titta på lite mognare bolag, med en omsättning på 40-50 miljoner kronor och uppåt. Vår idé är att hitta fall där vi kan tillföra operativ kompetens för att exempelvis hitta rätt väg till marknaden. Vi har ju lite olika kompetenser från QlikTech-tiden, säger Magnus Lindhe.

Inräknat följdinvesteringar räknar Zobito med att satsa 1-3 miljoner euro per portföljbolag, men att aldrig själva ta huvuddelen av någon investering. Exempelvis stod Industrifonden och Verdane Capital för lejonparten då Inriver i våras säkrade 83 miljoner kronor. Geografiskt ligger Zobitos fokus på nordiska, tyska och brittiska bolag.

− Vi har inte investerat i något danskt än, men vi har flera på gaffeln. Vi är inne i en investeringsfas nu och även om det är rätt höga värderingar på sina håll finns det relativt gott om bolag att välja mellan, säger Magnus Lindhe.

Av Zobitos fem partner var fyra med som toppchefer i dåvarande QlikTech under större delen av resan på 2000-talet, då bolaget gick från att omsätta 20 miljoner kronor till runt 1,5 miljarder 2010 och noterades på Nasdaq. Femte partnern är dansken Jens Schröder, mest känd som medgrundare av riskkapitalfonden Procuritas.

Erik Olausson

LMK, Axisgrundaren Martin Gren och Ikea-arvingen Mathias Kamprad är några av de som skjuter till pengar när Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.