torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Skåneprofiler satsar på konkursad gruva

I våras rapporterade Rapidus att Sony Mobile-veteranen Bert Nordberg och Medicon Villages vd Mats Leifland startat ett hemligt bolag ihop. Under sommaren stod det klart vad bolaget var till för: att köpa upp delar av konkursade gruvprojektet Northland Resources utanför Pajala.

Utöver Bert Nordberg är det Peab-grundaren Mats Paulsson, Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och ytterligare två näringslivstoppar som satsat 50 miljoner kronor på att köpa upp anrikningsverket, logistikkedjan och järnvägsvagnar för malmtransport från Northland Resources konkursbo. Projektledare för satsningen är Mats Leifland, som skött uppdraget vid sidan av vd-posten för Medicon Village i Lund.

Mats Leifland− Vi har förhandlat med LKAB och konkursförvaltaren under våren om att köpa en större del av verksamheten, men de förhandlingarna gick i stöpet. Det här är ett sätt att se till att tillgångarna och utrustningen inte sprids för vinden, säger Mats Leifland till Rapidus.

Själva gruvan ägs fortfarande av konkursboet och med dagens pris på järnmalm är det inte lönsamt att bryta den. Mats Leifland hoppas istället få till ett avtal med LKAB om att anrika malm från deras gruvor.

Som mest jobbade runt 500 personer i anrikningsverket och lika många i gruvan innan Northland Resrouces slutligen gick i konkurs i december 2014, med en nettoskuld på cirka 12 miljarder kronor. Peab var en av de större fordringsägarna och backade även upp projektet när det först hotades av nedläggning 2013.

Erik Olausson

I våras rapporterade Rapidus att Sony Mobile-veteranen Bert Nordberg och Medicon Villages vd Mats Leifland startat ett hemligt bolag ihop. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad