torsdag 21 november 2024

inloggad som

Chalmers delfinansierar strålrör till Max IV

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten av pengarna ska gå till att delfinansiera strålrör vid Max IV. Högt upp på önskelistan finns en experimentstation skräddarsydd för skogsindustrin.

 

Max_iv_maj_2015Det tänkta strålröret, som kallas ForMax, ska användas för att närstudera material och processer baserade på cellulosa. Initiativet kommer ursprungligen från tunga aktörer inom svensk och finsk pappers- och skogsindustri.

Aleksandar Matic− De är intresserade av att hitta andra användningsområden än pappersproduktion för sin skogsråvara. Och det är intressant för oss eftersom Chalmers har väldigt stark forskning inom det området, säger Aleksandar Matic, Chalmersprofessor i teknisk fysik och ansvarig för satsningen i Lund.

Ett strålrör kostar i storleksordningen 100 miljoner kronor att bygga och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av pengarna för ForMax är redan säkrade från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, förutsatt att Max IV-ledningen kan skaka fram den andra halvan på annat håll, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann.

− Chalmers bidrag kommer i så fall att utgöra en del av den halva som fattas, säger han till Rapidus.

Redan 2011 kunde Rapidus berätta att Chalmers planerade att etablera en permanent närvaro i Lund i samband med öppnandet av Max IV. Till en början kommer det främst handla om teknisk personal som sköter de strålrör Chalmers delfinansierar men på sikt kan egna kontor och delade labblokaler bli aktuella, enligt Aleksandar Matic.

Chalmers satsning ska även gå till att föra in moment relaterade till Max IV och ESS i högskolans grund- och forskarutbildningar samt till en mindre del till framtida instrumentstationer vid ESS.

I veckan provskjuter Max IV sin elektronaccelerator för första gången och inom någon månad räknar Christoph Quitmann med att ha elektroner cirkulerandes i den största av de två lagringsringarna. Parallellt pågår planeringen och färdigställandet av de fjorton strålrör som redan är finansierade. För den senaste, kallad DanMax, blev finansieringen spikad från danska aktörer under våren.

Erik Olausson

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.