torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ägarfajt i Labs2 när bolaget säljs

Förseningar av bredbandsinstallationer i Israel är en av flera motgångar som har lett till problem för det lundabaserade IT-bolaget Labs2. Bolaget måste nu säljas, annars har det ingen självständig överlevnadsförmåga. Det står i ett yttrande från styrelsen i Labs2, där bredbandsprofilen Jonas Birgersson är största ägare med drygt 20 procent av aktierna.

En köpare har redan hittats i form av Birgerssons eget bolag, e Business Consulting Scandinavia. Prislappen är satt till 500.000 kronor plus avskrivning av 1,5 miljoner som bolaget har i skuld till Jonas Birgersson.

Inför årsstämman senare i juni kommer aktieägarna därför att behöva ta ställning till om Labs2 ska säljas eller inte. Tre av de fem största ägarna, Jonas Birgersson, Carl-Anders Hilmarch och Anders Jönsson, är positiva till en försäljning, medan de andra två – Transferator samt Transferators grundare Jakob Johansson – är emot.

Förslaget innebär att Labs2 utvecklingsverksamhet och rättigheterna till affärsstödssystemet Brikks lyfts ut ur Labs2 och ersätts med ett avtal som innebär att bolaget får royaltyersättning för Brikkslicenserna.

Under de senaste fem åren har Labs2 totalt gått med 37 miljoner kronor i förlust. Senaste verksamhetsåret var förlusten 4,7 miljoner kronor, med en omsättning på 8,1 miljoner kronor.

För aktieägarna innebär en försäljning att man slipper en utspädning av ägandet varje gång bolaget gör en nyemission. Samtidigt begränsas de framtida möjliga intäkterna till royaltyn.

– Hela upplägget är till för att ge en gratis lottsedel till de 7.000 aktieägare som stöttat bolaget i många år. Jag vill att de ska ha sin möjlighet till uppsida, men slippa ta riskerna med att driva den dyra utvecklingen, säger Jonas Birgersson.

Fredrik Vojbacke, vd för delägaren Transferator, är dock tveksam till att ytterligare en del av Labs2 säljs till ett Jonas Birgersson närstående bolag. Han lyfter fram det faktum att Labs2 år 2006 sålde Bredband2, Digisip och ViaEuropa till e Business, där Jonas Birgersson då satt i styrelsen men ännu inte blivit delägare, och år 2009 överlät nät- och driftverksamheten till ViaEuropa.

– Labs2 har genom åren tagit stora kostnader som sedan Jonas Birgerssons bolag e Business och ViaEuropa haft nytta av. Vi motsätter oss försäljningen eftersom vi inte tror att det är en vettig lösning, säger Fredrik Vojbacke.

Konflikten är inte ny – Rapidus har tidigare berättat om ägaruppror i Labs2 och vid två tillfällen har en oberoende granskningsman tillsatts för att undersöka eventuella oegentligheter.

Labs2 senaste ekonomiska problem förklarar Jonas Birgersson med att bolagets största systemleveranser av Brikks i Israel stött på patrull, bland annat beroende på strejker och krig. Själva leveransen är visserligen klar, men intäkterna är försenade beroende på att de är kopplade till antalet aktiva kunder – och dessa dröjer.

Brikks finns i dag i sex länder. Labs2 har två anställda och köper in utvecklingen av ViaEuropa, som i sin tur använder Brikks vid alla sina nätaffärer. Förutom kontraktet i Israel kommer Brikks att användas i Hässleholms kommuns storsatsning på bredband via fiber.

Anders Frick

Förseningar av bredbandsinstallationer i Israel är en av flera motgångar som har lett till problem för det lundabaserade IT-bolaget Labs2. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.