torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ägarfajt i Labs2 när bolaget säljs

Förseningar av bredbandsinstallationer i Israel är en av flera motgångar som har lett till problem för det lundabaserade IT-bolaget Labs2. Bolaget måste nu säljas, annars har det ingen självständig överlevnadsförmåga. Det står i ett yttrande från styrelsen i Labs2, där bredbandsprofilen Jonas Birgersson är största ägare med drygt 20 procent av aktierna.

En köpare har redan hittats i form av Birgerssons eget bolag, e Business Consulting Scandinavia. Prislappen är satt till 500.000 kronor plus avskrivning av 1,5 miljoner som bolaget har i skuld till Jonas Birgersson.

Inför årsstämman senare i juni kommer aktieägarna därför att behöva ta ställning till om Labs2 ska säljas eller inte. Tre av de fem största ägarna, Jonas Birgersson, Carl-Anders Hilmarch och Anders Jönsson, är positiva till en försäljning, medan de andra två – Transferator samt Transferators grundare Jakob Johansson – är emot.

Förslaget innebär att Labs2 utvecklingsverksamhet och rättigheterna till affärsstödssystemet Brikks lyfts ut ur Labs2 och ersätts med ett avtal som innebär att bolaget får royaltyersättning för Brikkslicenserna.

Under de senaste fem åren har Labs2 totalt gått med 37 miljoner kronor i förlust. Senaste verksamhetsåret var förlusten 4,7 miljoner kronor, med en omsättning på 8,1 miljoner kronor.

För aktieägarna innebär en försäljning att man slipper en utspädning av ägandet varje gång bolaget gör en nyemission. Samtidigt begränsas de framtida möjliga intäkterna till royaltyn.

– Hela upplägget är till för att ge en gratis lottsedel till de 7.000 aktieägare som stöttat bolaget i många år. Jag vill att de ska ha sin möjlighet till uppsida, men slippa ta riskerna med att driva den dyra utvecklingen, säger Jonas Birgersson.

Fredrik Vojbacke, vd för delägaren Transferator, är dock tveksam till att ytterligare en del av Labs2 säljs till ett Jonas Birgersson närstående bolag. Han lyfter fram det faktum att Labs2 år 2006 sålde Bredband2, Digisip och ViaEuropa till e Business, där Jonas Birgersson då satt i styrelsen men ännu inte blivit delägare, och år 2009 överlät nät- och driftverksamheten till ViaEuropa.

– Labs2 har genom åren tagit stora kostnader som sedan Jonas Birgerssons bolag e Business och ViaEuropa haft nytta av. Vi motsätter oss försäljningen eftersom vi inte tror att det är en vettig lösning, säger Fredrik Vojbacke.

Konflikten är inte ny – Rapidus har tidigare berättat om ägaruppror i Labs2 och vid två tillfällen har en oberoende granskningsman tillsatts för att undersöka eventuella oegentligheter.

Labs2 senaste ekonomiska problem förklarar Jonas Birgersson med att bolagets största systemleveranser av Brikks i Israel stött på patrull, bland annat beroende på strejker och krig. Själva leveransen är visserligen klar, men intäkterna är försenade beroende på att de är kopplade till antalet aktiva kunder – och dessa dröjer.

Brikks finns i dag i sex länder. Labs2 har två anställda och köper in utvecklingen av ViaEuropa, som i sin tur använder Brikks vid alla sina nätaffärer. Förutom kontraktet i Israel kommer Brikks att användas i Hässleholms kommuns storsatsning på bredband via fiber.

Anders Frick

Förseningar av bredbandsinstallationer i Israel är en av flera motgångar som har lett till problem för det lundabaserade IT-bolaget Labs2. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.