torsdag 18 april 2024

inloggad som

Nya ägare går in i Enza Biotech

Lundabaserade bioteknikbolaget Enza Biotech tar in två miljoner kronor i en nyemission. Investerare är Helsingborgsbaserade affärsängeln Ebbe Krook, som tidigare investerat i Hövding, samt Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus.

Bolaget har tidigare även fått 50.000 euro i bidrag från en EU-fond för små och medelstora företag. Pengarna ska användas till fortsatt utveckling av bolagets produkt: en mild och miljövänlig tensid, som är både vatten- och fettlöslig och som kan användas vid formulering och emulgering i bland annat kosmetika, hårvårdsprodukter, läkemedel och tvättmedel.

– Vi vill skala upp processen för att kunna nå ut till en större marknad och på så sätt hitta en relevant partner, säger vd Maria Andersson.

Bolaget har påbörjat diskussioner med ett flertal större aktörer på kosmetik- och egenvårdsmarknaden, men enligt Maria Andersson kommer det att dröja ytterligare ett eller två år innan det blir aktuellt med ett samarbete.

– Målet är att sälja av tekniken till en aktör på den gröna egenvårdsmarknaden, men det kan även bli fråga om licensaffärer inom andra affärsområden, säger hon.

Parallellt med satsningarna inom kosmetiksektorn pågår försök med tensiden som hjälpämne vid formulering av läkemedel. Man har nämligen upptäckt att tensiden kan finfördela fettlösliga läkemedelsubstanser så att dessa lättare kommer ut i kroppen.

Enza Biotech bildades 2012 och är en avknoppning till forskarägda Intenz Bioscience som också är en av ägarna. Övriga ägare är grundarna Stefan Ulvenlund, Patrick Adlercreutz, Eva Nordberg-Karlsson, Harald Skogman och Maria Andersson. Bolaget har i dagsläget tre anställda.

Izabella Rosengren

Lundabaserade bioteknikbolaget Enza Biotech tar in två miljoner kronor i en nyemission. Investerare är Helsingborgsbaserade affärsängeln Ebbe Krook, som tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.