fredag 14 februari 2025

inloggad som

Tetra Pak duckar för skattesmäll

Förpackningsjätten Tetra Pak i Lund har gått segrande ur en långdragen skattetvist om bolagets interna prissättning för forsknings- och utvecklingstjänster utförda inom koncernen. Därmed slipper Lundabolaget en skattesmäll på nära 60 miljoner kronor, bara för 2008.

Domen innebär att förvaltningsrättens beslut rivs upp och att Skatteverkets upptaxering med 150 miljoner kronor av Tetra Pak AB ogillas. Bolaget slipper alltså betala in 41,7 miljoner extra i skatt för 2008, samt ett skattepålägg på 16,7 miljoner kronor.

Tvisten handlar i stort om att Skatteverket anser att Tetra Pak AB 2008 fått för lite betalt för sina tjänster och borde redovisat högre inkomster och därmed betalat mer skatt efterföljande år.

Enligt Skatteverkets yrkande skulle moderbolaget Tetra Pak International, med säte i Schweiz, förutom sedvanlig ersättning för utförda tjänster även ha betalat ett kostnadspåslag på sju procent, och inte tre procent som avtalet mellan Tetra Pak-bolagen medgav. Kostnadspåslag görs för att priset ska hamna i nivå som om man anlitat ett partnerbolag istället för ett inom samma koncern.

I sitt yrkande har Skatteverket hänvisat till avtal mellan moder- och utvecklingsbolag i andra koncerner. Dessa jämförelser avvisas av Tetra Pak och nu också av Kammarrätten eftersom det inte handlar verkstadsbolag utan högteknologiska medicinföretag.

Om kammarrätten gått på Skatteverkets linje skulle det ha inneburit en upptaxering även för efterföljande år, vilket hade blivit en kostsam historia för Lundabolaget. Bara under 2008 fakturerades Tetra Pak International 3,86 miljarder kronor för forsknings- och utvecklingstjänster.

– Vi har hela tiden tyckt att vår internprissättning varit korrekt och domen bekräftar att våra avtal är riktiga, säger Tetra Paks kommunikationschef i Lund Eva Milton till Rapidus.

Förutom att Tetra Pak slipper upptaxeringen får bolaget en miljon kronor i ersättning för rättsliga omkostnader. Skatteverket har möjlighet att överklaga domen, men har ännu ej fattat beslut i den frågan.

Det senaste året har Tetra Pak lagt ner en av sina fabriker i Lund, som tidigare hade 250 anställda, och kapat 85 utvecklingstjänster varav 70 i Lund. Men koncernen har fortfarande cirka 4.000 anställda i Sverige, varav runt 3.700 i Lund. Av dem jobbar 1.300 personer inom forskning och utveckling.

Jennie Lorentsson

Förpackningsjätten Tetra Pak i Lund har gått segrande ur en långdragen skattetvist om bolagets interna prissättning för forsknings- och utvecklingstjänster […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.