söndag 12 maj 2024

inloggad som

Tetra Pak duckar för skattesmäll

Förpackningsjätten Tetra Pak i Lund har gått segrande ur en långdragen skattetvist om bolagets interna prissättning för forsknings- och utvecklingstjänster utförda inom koncernen. Därmed slipper Lundabolaget en skattesmäll på nära 60 miljoner kronor, bara för 2008.

Domen innebär att förvaltningsrättens beslut rivs upp och att Skatteverkets upptaxering med 150 miljoner kronor av Tetra Pak AB ogillas. Bolaget slipper alltså betala in 41,7 miljoner extra i skatt för 2008, samt ett skattepålägg på 16,7 miljoner kronor.

Tvisten handlar i stort om att Skatteverket anser att Tetra Pak AB 2008 fått för lite betalt för sina tjänster och borde redovisat högre inkomster och därmed betalat mer skatt efterföljande år.

Enligt Skatteverkets yrkande skulle moderbolaget Tetra Pak International, med säte i Schweiz, förutom sedvanlig ersättning för utförda tjänster även ha betalat ett kostnadspåslag på sju procent, och inte tre procent som avtalet mellan Tetra Pak-bolagen medgav. Kostnadspåslag görs för att priset ska hamna i nivå som om man anlitat ett partnerbolag istället för ett inom samma koncern.

I sitt yrkande har Skatteverket hänvisat till avtal mellan moder- och utvecklingsbolag i andra koncerner. Dessa jämförelser avvisas av Tetra Pak och nu också av Kammarrätten eftersom det inte handlar verkstadsbolag utan högteknologiska medicinföretag.

Om kammarrätten gått på Skatteverkets linje skulle det ha inneburit en upptaxering även för efterföljande år, vilket hade blivit en kostsam historia för Lundabolaget. Bara under 2008 fakturerades Tetra Pak International 3,86 miljarder kronor för forsknings- och utvecklingstjänster.

– Vi har hela tiden tyckt att vår internprissättning varit korrekt och domen bekräftar att våra avtal är riktiga, säger Tetra Paks kommunikationschef i Lund Eva Milton till Rapidus.

Förutom att Tetra Pak slipper upptaxeringen får bolaget en miljon kronor i ersättning för rättsliga omkostnader. Skatteverket har möjlighet att överklaga domen, men har ännu ej fattat beslut i den frågan.

Det senaste året har Tetra Pak lagt ner en av sina fabriker i Lund, som tidigare hade 250 anställda, och kapat 85 utvecklingstjänster varav 70 i Lund. Men koncernen har fortfarande cirka 4.000 anställda i Sverige, varav runt 3.700 i Lund. Av dem jobbar 1.300 personer inom forskning och utveckling.

Jennie Lorentsson

Förpackningsjätten Tetra Pak i Lund har gått segrande ur en långdragen skattetvist om bolagets interna prissättning för forsknings- och utvecklingstjänster […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen