torsdag 21 november 2024

inloggad som

Connects affärsänglar ökar sina investeringar…

Ängelnätverket Connect Skånes medlemmar ökade under förra året sina insatser i regionens uppstartsbolag, visar nya siffror från organisationen. Totalt delade 15 olika bolag på 22 miljoner kronor. Flest investeringar gjordes i IT-bolag, följt av life science-verksamheter.

Totalsumman på 22 miljoner kronor inkluderar följdinvesteringar. Storleken på kapitaltillskottet varierade, från knappa miljonen upp till fyra miljoner kronor. Jämfört med föregående år ökade investeringarna med ett par miljoner kronor.

Eva Ohlstenius– Vi har haft ett starkt inflöde av änglar sedan i höstas och vi ser att det ligger i tiden att göra saminvesteringar i nya bolag, säger Eva Ohlstenius, vd för Connect Skåne, som under året byter namn till Connect Sverige Region Syd.

Trenden bland änglarna är att investera i branscher man känner till, men genom saminvesteringar med andra änglar vågar fler ge sig in på nya marker, menar Ohlstenius för Rapidus.

– Våra tematräffar, om bland annat life science, har dragit mycket folk, och för många underlättar det att ta steget om man har någon mer med sig. Det minimerar ju också riskerna, säger Ohlstenius.

En av änglarna som gjorde investeringar under förra året är helsingborgaren Sven Wennhall, grundare av resebolaget Sembo. Under förra året gick han bland annat in med en halv miljon kronor i Blackwing Sweden, en skånsk tillverkare av ett lätt sportflygplan i kolfiber.

– Det var två saker som fick mig at vilja investera i Blackwing, dels att entreprenören, Niklas Anderberg, är en man som lever sin dröm och för att göra flygplan. Dels att planet byggs efter den allra senaste spetstekniken inom aerodynamik, säger Sven Wennhall till Rapidus.

Planet är byggt i samma kolfibermaterial som Koenigsegg och prototypen har rönt stort intresse, bland annat vid flygmässan i Fredrichshafen. Under sommaren räknar Wennhall med att planet får sin certifiering, varefter man kan komma igång med tillverkning och försäljning.

– När certifieringen är klar kommer vi bjuda in 300 personer som gjort intresseanmälan för provflygningar. Parallellt letar vi efter en lämplig plats för att bygga upp fabriken på, och har kontakt med näringslivsdirektörerna i Landskrona, Ängelholm och Eslöv, säger Sven Wennhall.

Varje plan kommer att kosta som en bättre Porsche, runt 1,5 miljoner kronor och Wennhall räknar med minst fem ordrar i september. På sikt är målet att skala upp produktionen till 100 plan per år.

Connect Region Syd har i dagsläget cirka hundra medlemmar. Under 2014 pitchade 27 olika uppstartsbolag sina affärsidéer för Connect-änglarna.

Jennie Lorentsson

Ängelnätverket Connect Skånes medlemmar ökade under förra året sina insatser i regionens uppstartsbolag, visar nya siffror från organisationen. Totalt delade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.