onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Massives dominans sätter mycket på spel

mini_erikKort sagt: Nästan lika många skånska spelutvecklare jobbar i dag med Ubisofts storsatsning ”Tom Clancy’s The Divsion” som i alla andra skånska spelbolag tillsammans. En flopp kan få förödande konsekvenser för klustret i regionen, men just nu finns det få andra korgar att lägga äggen i.

Närmare 2.000 spelnördar, utvecklare och investerare minglar dessa dagar på årets upplaga av Nordic Game i Malmö, som även lockat utställare som amerikanska Microsoft, Autodesk och Intel, samt en stor handelsdelegation från Kanada. Det är en imponerande uppslutning, antalet deltagare är exempelvis runt tio gånger fler än på Internetworlds första skånska upplaga av Webbdagarna tidigare i veckan, och ett gott tecken på vitaliteten i regionens spelkluster, som bubblar och sjuder av aktivitet.

Den solklara lokala dominanten är Massive Entertainment, som bland annat suger upp stora delar av avgångsklasserna från yrkeshögskoleutbildningen The Game Assembly i Malmö. Sedan Ubisofts uppköp 2008 har spelstudion växt från 130 till 370 fast anställda, med planer på att värva ytterligare ett 30-tal det närmaste året.

Strax under 300 av Massives anställda arbetar i dag med ett enda projekt, det postapokalyptiska actionspelet ”Tom Clancy’s The Division”, där ett dödligt smittkoppsvirus på några veckor slår ut hela det amerikanska samhället. Satsningen är Malmöstudions största uppdrag någonsin och magnituden märks på flera sätt. I franska ägaren Ubisofts årsredovisning, som presenterades förra veckan, smögs nyheten ut att lanseringen av Tom Clancy-spelet skjuts fram ytterligare en gång, till början av 2016.

För Rapidus kommenterar Massives kommunikationschef Martin Hultberg förseningen med att ”det är ett komplicerat projekt och vi vill göra något som verkligen blir så bra som möjligt”. Att lanseringen skjuts upp behöver givetvis inte vara något negativt i sig, men det sätter ljuset på hur beroende Skånes spelkluster blivit av den förväntade framgången för en enda titel.

Vi ska inte glömma Tarsier Studios eller Nasdaq-noterade Kings Malmögren, som växt snabbt och förra året flyttade in i lokaler med plats för 100 medarbetare. Men dessa bolag förmår inte i dagsläget axla manteln om det värsta skulle inträffa och Ubisofts megasatsning blir en massiv flopp.

Samtidigt lever de klarast lysande stjärnorna bland småbolagen efter en annan logik, där småskaligheten ses som en garanti för konstnärlig frihet och jättevinsterna rakas hem utan någon nämnvärd tillväxt i personalstyrkan. Ett av de tydligaste exemplen är Mediocre. Som Rapidus rapporterade förra veckan omsatte studion 32 miljoner kronor under 2014, med nära 10 miljoner kronor i vinst efter skatt och finansiella poster. Inte illa för ett bolag med två anställda.

Andra som kan räknas in i denna kategori är Illusion Labs, prisbelönta tvåmannastudion Simogo och relativt anonyma Swedish Game Development, som har en handfull anställda och där vinstmarginalen pendlat mellan 40 och 80 procent de senaste åren.

Främst är det distributionsformen, med appar sålda via ApplesAppstore och Google Play, i kombination med satsningen på små och relativt enkla men kritikerrosade spel som gör det möjligt för dessa bolag att omsätta flera miljoner kronor per anställd. Det kan ses som en spegling i litet format av den dynamik som blivit allt vanligare i IT-världen: enkel uppskalning av teknik och affärsmodell gör att de riktigt framgångsrika bolagen har relativt få anställda. Twitter kan fortfarande räkna sin personalstyrka i enskilda tusental medan Facebook bara precis klättrat över 10.000 anställda. Whatsapp hade bara 55 anställda när det förra året köptes av just Facebook för hisnande 22 miljarder dollar.

Det är bara att gratulera de framgångsrika lokala spelentreprenörer som kan lägga fantastiska vinster på hög för att kunna satsa på vilda idéer, utan tanke på kommersiell bärighet. För oss andra återstår att hålla tummarna för att Massives smittkoppsvirus gör susen.

Kort sagt: Nästan lika många skånska spelutvecklare jobbar i dag med Ubisofts storsatsning ”Tom Clancy’s The Divsion” som i alla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.