Molninstitutet Mapci startar ett labb för positioneringsforskning på Mobile Heights Center. Där ska både forskare över institutionsgränserna och näringslivet tillsammans kunna samarbeta och experimentera inom området.
Kalle Åström, som leder forskargruppen Mathematical Imaging Group på LTH, blir en av de första att använda labbet i ett projekt som handlar om inomhuspositionering.
– Vi har hållit på med den här typen av forskning i fem-sex år men inte haft något labb. Under det sista året har vi tänkt på hur kul det hade varit att samla all inomhuspositioneringsutrustning, som wi-fi- och ljudutrustning, kameror och andra tekniker för att kunna kartera, säger Kalle Åström, som också är medgrundare till avknoppningsföretagen Cognimatics, Decuma och Spiideo.
Inuti husväggar fungerar traditionella positioneringssystem, som GPS, sämre då byggnadsmaterialet står i vägen för satellitsignalerna. Istället kan tekniker för inomhuspositionering analysera ljuden, radiovågor och visuell information för att, till exempel, berätta för användaren var i en byggnad den befinner sig
– Precis som med GPS möjliggör det en massa nya produkter och appar. Hur kommer jag till det här rummet, hur hittar jag en viss produkt i en affär. Det kan också vara bra för dammsugarrobotar som navigerar i ett rum, säger Kalle Åström till Rapidus.
Forskningsprojektet sker tillsammans med LTH-institutionerna för reglerteknik och elektro- och informationsteknik. I nuläget ser Kalle Åström inga avknoppningsföretag i horisonten, men uppger att flera företag har visat intresse för tekniken.
Beslutet om att bygga Lund Positioning Lab klubbades av Mapcis styrelse tidigare under våren. Finansieringen kommer från Mapcis årliga budget på 10–15 miljoner, som Lunds universitet, Region Skåne, Sony Mobile och sedan årsskiftet även Ericsson står för. Kostnaden för positioneringslaboratoriet uppgår till knappt en miljon kronor om året, uppger Björn Landfeldt, forskningsledare på Mapci .
Det nya laboratoriet motsvarar ett vardagsrum i storlek, och utöver det nya labbet står även befintlig utrustning på Mapci till förfogande.
– Vi har laboratorieutrymmen i våra lokaler, en del av dem ska dedikeras till forskningen. Det som vi först och främst ska bygga upp är en ny miljö som simulerar ett boende, en hemmiljö. Det slutar inte där, vi kan konfigurera om utrymmet, säger Björn Landfeldt till Rapidus.
I mars kom beskedet om att Sony Mobile ska skära ner med tusen tjänster på utvecklingskontoret i Lund. Men engagemanget i Mapci kommer inte påverkas av de sparkrav som ligger bakom varslet, berättade Sony Mobiles kommunikationsavdelning för Rapidus kort därefter.
Mapci startades 2013 och sysselsätter i dag runt 25 personer.
Hanna Sigeman
Emily Binks