måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mapci satsar på positioneringsteknik

Molninstitutet Mapci startar ett labb för positioneringsforskning på Mobile Heights Center. Där ska både forskare över institutionsgränserna och näringslivet tillsammans kunna samarbeta och experimentera inom området.

Kalle Åström, som leder forskargruppen Mathematical Imaging Group på LTH, blir en av de första att använda labbet i ett projekt som handlar om inomhuspositionering.

– Vi har hållit på med den här typen av forskning i fem-sex år men inte haft något labb. Under det sista året har vi tänkt på hur kul det hade varit att samla all inomhuspositioneringsutrustning, som wi-fi- och ljudutrustning, kameror och andra tekniker för att kunna kartera, säger Kalle Åström, som också är medgrundare till avknoppningsföretagen Cognimatics, Decuma och Spiideo.

Inuti husväggar fungerar traditionella positioneringssystem, som GPS, sämre då byggnadsmaterialet står i vägen för satellitsignalerna. Istället kan tekniker för inomhuspositionering analysera ljuden, radiovågor och visuell information för att, till exempel, berätta för användaren var i en byggnad den befinner sig

– Precis som med GPS möjliggör det en massa nya produkter och appar. Hur kommer jag till det här rummet, hur hittar jag en viss produkt i en affär. Det kan också vara bra för dammsugarrobotar som navigerar i ett rum, säger Kalle Åström till Rapidus.

Forskningsprojektet sker tillsammans med LTH-institutionerna för reglerteknik och elektro- och informationsteknik. I nuläget ser Kalle Åström inga avknoppningsföretag i horisonten, men uppger att flera företag har visat intresse för tekniken.

Beslutet om att bygga Lund Positioning Lab klubbades av Mapcis styrelse tidigare under våren. Finansieringen kommer från Mapcis årliga budget på 10–15 miljoner, som Lunds universitet, Region Skåne, Sony Mobile och sedan årsskiftet även Ericsson står för. Kostnaden för positioneringslaboratoriet uppgår till knappt en miljon kronor om året, uppger Björn Landfeldt, forskningsledare på Mapci .

Det nya laboratoriet motsvarar ett vardagsrum i storlek, och utöver det nya labbet står även befintlig utrustning på Mapci till förfogande.

bjorn_landfeldt_3– Vi har laboratorieutrymmen i våra lokaler, en del av dem ska dedikeras till forskningen. Det som vi först och främst ska bygga upp är en ny miljö som simulerar ett boende, en hemmiljö. Det slutar inte där, vi kan konfigurera om utrymmet, säger Björn Landfeldt till Rapidus.

I mars kom beskedet om att Sony Mobile ska skära ner med tusen tjänster på utvecklingskontoret i Lund. Men engagemanget i Mapci kommer inte påverkas av de sparkrav som ligger bakom varslet, berättade Sony Mobiles kommunikationsavdelning för Rapidus kort därefter.

Mapci startades 2013 och sysselsätter i dag runt 25 personer.

Hanna Sigeman
Emily Binks

Molninstitutet Mapci startar ett labb för positioneringsforskning på Mobile Heights Center. Där ska både forskare över institutionsgränserna och näringslivet tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.