torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mapci satsar på positioneringsteknik

Molninstitutet Mapci startar ett labb för positioneringsforskning på Mobile Heights Center. Där ska både forskare över institutionsgränserna och näringslivet tillsammans kunna samarbeta och experimentera inom området.

Kalle Åström, som leder forskargruppen Mathematical Imaging Group på LTH, blir en av de första att använda labbet i ett projekt som handlar om inomhuspositionering.

– Vi har hållit på med den här typen av forskning i fem-sex år men inte haft något labb. Under det sista året har vi tänkt på hur kul det hade varit att samla all inomhuspositioneringsutrustning, som wi-fi- och ljudutrustning, kameror och andra tekniker för att kunna kartera, säger Kalle Åström, som också är medgrundare till avknoppningsföretagen Cognimatics, Decuma och Spiideo.

Inuti husväggar fungerar traditionella positioneringssystem, som GPS, sämre då byggnadsmaterialet står i vägen för satellitsignalerna. Istället kan tekniker för inomhuspositionering analysera ljuden, radiovågor och visuell information för att, till exempel, berätta för användaren var i en byggnad den befinner sig

– Precis som med GPS möjliggör det en massa nya produkter och appar. Hur kommer jag till det här rummet, hur hittar jag en viss produkt i en affär. Det kan också vara bra för dammsugarrobotar som navigerar i ett rum, säger Kalle Åström till Rapidus.

Forskningsprojektet sker tillsammans med LTH-institutionerna för reglerteknik och elektro- och informationsteknik. I nuläget ser Kalle Åström inga avknoppningsföretag i horisonten, men uppger att flera företag har visat intresse för tekniken.

Beslutet om att bygga Lund Positioning Lab klubbades av Mapcis styrelse tidigare under våren. Finansieringen kommer från Mapcis årliga budget på 10–15 miljoner, som Lunds universitet, Region Skåne, Sony Mobile och sedan årsskiftet även Ericsson står för. Kostnaden för positioneringslaboratoriet uppgår till knappt en miljon kronor om året, uppger Björn Landfeldt, forskningsledare på Mapci .

Det nya laboratoriet motsvarar ett vardagsrum i storlek, och utöver det nya labbet står även befintlig utrustning på Mapci till förfogande.

bjorn_landfeldt_3– Vi har laboratorieutrymmen i våra lokaler, en del av dem ska dedikeras till forskningen. Det som vi först och främst ska bygga upp är en ny miljö som simulerar ett boende, en hemmiljö. Det slutar inte där, vi kan konfigurera om utrymmet, säger Björn Landfeldt till Rapidus.

I mars kom beskedet om att Sony Mobile ska skära ner med tusen tjänster på utvecklingskontoret i Lund. Men engagemanget i Mapci kommer inte påverkas av de sparkrav som ligger bakom varslet, berättade Sony Mobiles kommunikationsavdelning för Rapidus kort därefter.

Mapci startades 2013 och sysselsätter i dag runt 25 personer.

Hanna Sigeman
Emily Binks

Molninstitutet Mapci startar ett labb för positioneringsforskning på Mobile Heights Center. Där ska både forskare över institutionsgränserna och näringslivet tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.