fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny spelsuccé för appbolag i Malmö

För tre veckor sedan släppte tvåmannastudion Mediocre sitt senaste spel till mobiler och läsplattor. Trots att pendlarsimulatorn Does Not Commute skapades för en smalare målgrupp än Malmöstudions tidigare spel är den redan uppe i åtta miljoner nedladdningar.

− Vi hade lite svårt att förutse hur det skulle gå, men försäljningsmässigt har det gått ungefär som våra tidigare spel. Förutom Smash Hit som ju verkligen var en dundersuccé, säger Dennis Gustafsson, som tillsammans med Henrik Johansson utgör hela Mediocre.

Smash Hit, där spelaren tar sig fram genom att avfyra kulor mot glasobjekt, har sedan släppet för drygt ett år sedan laddats ner över 90 miljoner gånger. Spelet bidrog starkt till att 2014 blev Mediocres finansiella rekordår med 32 miljoner kronor i omsättning, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan. Resultatet slutade på nästan tio miljoner kronor.

Betalmodellen för nya Does Not Commute är densamma som för Smash Hit. Nedladdning är gratis men för att komma åt en del extrafunktioner krävs en mindre betalning. Trots att bara några få procent av de som laddar ner spelet köper extrafunktionerna ser Dennis Gustafsson stora vinster gentemot tidigare spel som Sprinkle och Granny Smith, där betalning krävdes vid nedladdning.

− Det man särskilt vinner  med den gratismodellen är att det blir en så massiv spridning. Därför skulle det vara svårt att gå tillbaka, säger Dennis Gustafsson.

Mediocre startade 2011 och består fortfarande bara av två personer. Några planer att bli fler har duon inte i dagsläget, istället samlar de intäkterna på hög som en garanti för att kunna göra de spel de vill. Sedan förra året har Mediocre lokaler vid Triangeln i Malmö.

Hanna Sigeman

För tre veckor sedan släppte tvåmannastudion Mediocre sitt senaste spel till mobiler och läsplattor. Trots att pendlarsimulatorn Does Not Commute […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.