söndag 28 april 2024

inloggad som

Ny spelsuccé för appbolag i Malmö

För tre veckor sedan släppte tvåmannastudion Mediocre sitt senaste spel till mobiler och läsplattor. Trots att pendlarsimulatorn Does Not Commute skapades för en smalare målgrupp än Malmöstudions tidigare spel är den redan uppe i åtta miljoner nedladdningar.

− Vi hade lite svårt att förutse hur det skulle gå, men försäljningsmässigt har det gått ungefär som våra tidigare spel. Förutom Smash Hit som ju verkligen var en dundersuccé, säger Dennis Gustafsson, som tillsammans med Henrik Johansson utgör hela Mediocre.

Smash Hit, där spelaren tar sig fram genom att avfyra kulor mot glasobjekt, har sedan släppet för drygt ett år sedan laddats ner över 90 miljoner gånger. Spelet bidrog starkt till att 2014 blev Mediocres finansiella rekordår med 32 miljoner kronor i omsättning, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan. Resultatet slutade på nästan tio miljoner kronor.

Betalmodellen för nya Does Not Commute är densamma som för Smash Hit. Nedladdning är gratis men för att komma åt en del extrafunktioner krävs en mindre betalning. Trots att bara några få procent av de som laddar ner spelet köper extrafunktionerna ser Dennis Gustafsson stora vinster gentemot tidigare spel som Sprinkle och Granny Smith, där betalning krävdes vid nedladdning.

− Det man särskilt vinner  med den gratismodellen är att det blir en så massiv spridning. Därför skulle det vara svårt att gå tillbaka, säger Dennis Gustafsson.

Mediocre startade 2011 och består fortfarande bara av två personer. Några planer att bli fler har duon inte i dagsläget, istället samlar de intäkterna på hög som en garanti för att kunna göra de spel de vill. Sedan förra året har Mediocre lokaler vid Triangeln i Malmö.

Hanna Sigeman

För tre veckor sedan släppte tvåmannastudion Mediocre sitt senaste spel till mobiler och läsplattor. Trots att pendlarsimulatorn Does Not Commute […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.