söndag 24 november 2024

inloggad som

Acconeer tar in tvåsiffrigt miljonbelopp

Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson och ett koreanskt bolag inom mobilindustrin går in som nya delägare när LTH-avknoppningen Acconeer tar in ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Under 2016 räknar ledningen med att ha sin strömsnåla radiosensor ska finnas ute i de första konsumentprodukterna då en global tillverkare av robotdammsugare nappat på tekniken.

Bengt Adolfssons investeringsbolag BGA Invest får 20 procent av Acconeer, som i dag sysselsätter tre personer men nu ska utöka med ytterligare tre. Bolaget knoppades av från nanoteknikforskaren Lars-Erik Wernerssons forskargrupp 2012.

Tekniken baseras på en integrerad krets som genererar korta, högfrekventa radiopulser, så kallade wavelets, mycket strömsnålare än med konkurrerande metoder. Enheten är mindre än en sockerbit och kan användas som en slags radar för att mäta avstånd och kartlägga omgivningen.

Tidigare har bolaget bland annat varit inne på geststyrning av mobiltelefoner som tänkt applikation men nu siktar ledningen istället in sig på robotdammsugar.

Mikael Egard− På sikt vill vi gärna komma in i mobiltelefoner. Men vi börjar med robotdammsugare, där vi har en kund på gång som vi ska leverera en första pilotserie till i slutet av året eller början på nästa. Det handlar om en global tillverkare av robotdammsugare, säger medgrundaren Mikael Egard.

Förra året tog Acconeer in drygt 3 miljoner kronor av bland andra Almi Invest och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Genom den nya emissionen tar BGA Invest en 20-procentig andel av bolaget. Det koreanska bolagets andel blir mindre, uppger Bengt Adolfsson. Hur mycket BGA Invest satsar vill han inte precisera.

− Men det handlar om över tio miljoner kronor, säger han till Rapidus.

Pengarna ska enligt Mikael Egard räcka för produktutvecklingen och de första stegen in på marknaden via robotdammsugare.

BGA Invest har sedan två år kontor på Ideon Gateway. Bolaget är sedan tidigare ägare i Helsingborgsbolaget Smart Refill samt Minesto, ett bolag i Göteborg som utvecklar vågkraftverk.

− Men den satsningen är ett undantag, vi vill inte göra investeringar för långt bort geografiskt och har tackat nej till ett par intressant företag i Stockholm, säger Bengt Adolfsson.

Erik Olausson

Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson och ett koreanskt bolag inom mobilindustrin går in som nya delägare när LTH-avknoppningen Acconeer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.