fredag 10 maj 2024

inloggad som

Acconeer tar in tvåsiffrigt miljonbelopp

Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson och ett koreanskt bolag inom mobilindustrin går in som nya delägare när LTH-avknoppningen Acconeer tar in ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Under 2016 räknar ledningen med att ha sin strömsnåla radiosensor ska finnas ute i de första konsumentprodukterna då en global tillverkare av robotdammsugare nappat på tekniken.

Bengt Adolfssons investeringsbolag BGA Invest får 20 procent av Acconeer, som i dag sysselsätter tre personer men nu ska utöka med ytterligare tre. Bolaget knoppades av från nanoteknikforskaren Lars-Erik Wernerssons forskargrupp 2012.

Tekniken baseras på en integrerad krets som genererar korta, högfrekventa radiopulser, så kallade wavelets, mycket strömsnålare än med konkurrerande metoder. Enheten är mindre än en sockerbit och kan användas som en slags radar för att mäta avstånd och kartlägga omgivningen.

Tidigare har bolaget bland annat varit inne på geststyrning av mobiltelefoner som tänkt applikation men nu siktar ledningen istället in sig på robotdammsugar.

Mikael Egard− På sikt vill vi gärna komma in i mobiltelefoner. Men vi börjar med robotdammsugare, där vi har en kund på gång som vi ska leverera en första pilotserie till i slutet av året eller början på nästa. Det handlar om en global tillverkare av robotdammsugare, säger medgrundaren Mikael Egard.

Förra året tog Acconeer in drygt 3 miljoner kronor av bland andra Almi Invest och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Genom den nya emissionen tar BGA Invest en 20-procentig andel av bolaget. Det koreanska bolagets andel blir mindre, uppger Bengt Adolfsson. Hur mycket BGA Invest satsar vill han inte precisera.

− Men det handlar om över tio miljoner kronor, säger han till Rapidus.

Pengarna ska enligt Mikael Egard räcka för produktutvecklingen och de första stegen in på marknaden via robotdammsugare.

BGA Invest har sedan två år kontor på Ideon Gateway. Bolaget är sedan tidigare ägare i Helsingborgsbolaget Smart Refill samt Minesto, ett bolag i Göteborg som utvecklar vågkraftverk.

− Men den satsningen är ett undantag, vi vill inte göra investeringar för långt bort geografiskt och har tackat nej till ett par intressant företag i Stockholm, säger Bengt Adolfsson.

Erik Olausson

Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson och ett koreanskt bolag inom mobilindustrin går in som nya delägare när LTH-avknoppningen Acconeer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.