lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Näringslivstoppar öppnar för ”Greater Copenhagen”

Skånska politiker har länge tvekat om varumärket Greater Copenhagen. Men näringslivet är desto mer positivt, visar Rapidus rundringning till en handfull tunga nyckelspelare.

dan_olofsson– Vi behöver nytänkande istället för bytänkande. Internationellt är det inte många som känner till varumärket Öresund, medan Greater Copenhagen är bästa förslaget så här långt. Många politiker är negativa, men jag tror det finns mycket att vinna om vi kan göra en deal med danskarna om att integrera Skåne i sitt tänk, säger IT-entreprenören Dan Olofsson.

Även Öresundsbrons vd Caroline Ullman-Hammer är inne på spåret att regionen behöver vässa sin marknadsföring för att kunna locka kompetens och nyetableringar.

Caroline-Ullman-Hammer– Efter 15 år med Öresundsbron kan vi konstatera att namnet Öresund inte slagit internationellt. Ingen kan ta Öresund ifrån oss här i det lokala samhället, men vi måste våga ta nya grepp för att marknadsföra oss. Exempelvis är ESS en internationell angelägenhet och det vore bra om anläggningen kunde hamna i ett större sammanhang, säger Caroline Ullman-Hammer.

Bakgrunden är att 46 danska kommuner enats om det gemensamma varumärket Greater Copenhagen för internationell marknadsföring. Öresundsregionen, Copenhagen Malmö Region och andra försök att benämna det gränsöverskridande dansk-svenska området har inte fått något fäste, lyder argumentet.

Men skånska politiker har inte gett något klart besked om Skåne ska gå med. Regionordförande Henrik Fritzon förklarade i Rapidus för några veckor sedan att Greater Copenhagen inte är ”någon stor grej”. På ett toppmöte i Kristianstad i juni med ett par hundra deltagare ska i alla fall frågan diskuteras.

Enligt vad Rapidus erfar är stötestenarna i Skåne delvis av emotionell karaktär. Det är känsligt att inlemmas i en dansk identitet, och det finns en politisk knut i att statliga satsningar i Skåne då riskerar uppfattas som investeringar i den danska huvudstaden.

Det skånska näringslivet har alltså en mer pragmatisk inställning.

Charlotta_Falvin– Jag tror många är rädda i onödan för namnet Köpenhamn, som ju är det starkaste varumärket vi har. Jag tycker det vore smart att ansluta sig, säger Charlotta Falvin, styrelseproffs och ordförande för både LTH och Ideon.

Men är inte Köpenhamn mest Tivoli, HC Andersen och vaktparaden på Amalienborg? Har verkligen näringslivet i Skåne någon nytta av det?

– Så länge varumärket är positivt laddat har det inte så stor betydelse exakt vad det är. Det är heller inte fel att näringslivet kopplas till den mer civila världen, säger Charlotta Falvin.

Också Midroc Property Developments vd Magnus Skiöld vill ha Greater Copenhagen.

– Jag vet inte hur vi skulle kunna lyckas nå igenom i bruset internationellt med Malmö och Öresundsregionen som varumärke. För att ha en chans är det smartare att tillhöra Storköpenhamn.

Chefen för handlarföreningen Malmö Citysamverkan, Pia Sandin, är dock mer tveksam.

– Malmö och Skåne borde samla sig runt ett eget starkt varumärke. Sedan kan vi samarbeta med Köpenhamnsregionen, men jag tycker vi ska stå på oss och gå vidare på ett eget spår, säger hon.

Kristian Svensson

Skånska politiker har länge tvekat om varumärket Greater Copenhagen. Men näringslivet är desto mer positivt, visar Rapidus rundringning till en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.