fredag 29 mars 2024

inloggad som

Miljontillskott åt SenzaGen − Pia Althin ny investerare

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit in 2,5 miljoner kronor i en nyemission där ett par affärsänglar blir nya delägare. Sedan årsskiftet har bolaget därmed fyllt kassan med 5 totalt miljoner kronor.

Hela finansieringen på 5 miljoner består dels av ett innovationslån på 1,5 miljoner från Almi företagspartner och lån från Danske Bank, dels av investeringar från affärsängeln Pia Althin och Jonas Jaenecke, extern vd för maskinåterförsäljaren Delvator. Övrig investerare är holdingbolaget Delcea, där bland annat Delvator ingår.

Anki Malmborg Hager– Almi krävde privata investerare så vi gick ut med ett erbjudande till folk vi känner och som visade intresse, säger vd Anki Malmborg Hager till Rapidus.

Tidigare i år gick ekonomilektorn Carl-Henric Nilsson in med en miljon kronor i verksamheten och i november 2014 gick Lund universitets holdingbolag LU Innovation System in med 500.000 kronor.

SenzaGens cellbaserade metod kan ersätta allergitester på djur. Istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar SenzaGen vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien. I och med skärpta regler för djurförsök och EU:s nya kemikaliedirektiv vädrar ledningen morgonluft och i mars fick SenzaGen ta emot 250.000 kronor av Almi Invest som ”Årets titthålsinvestering”.

– Utnämningen innebär att vi kommer att kunna expandera vår affärsmodell och utveckla en egen mjukvara kopplat till cellbaserade in vitro tester, säger Anki Malmborg Hager.

SenzaGen är baserat på Medicon Village och sysselsätter en handfull anställda.

Izabella Rosengren

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit in 2,5 miljoner kronor i en nyemission där ett par affärsänglar blir nya delägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]