onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

FlatFrogs teknik når butikshyllan…

Avtalet med en amerikansk elektronikjätte har slutligen öppnat konsumentmarknaden för FlatFrog. I dag finns Windowsdatorer ute i handeln med tryckkänsliga skärmar från Lundabolaget, som genom åren tagit in över en halv miljard kronor i riskkapital från den tunga ägarskaran.

Det handlar om så kallade all-in-one datorer med skärm och hårdvara i samma enhet, där Flatfrogs teknik gör skärmen tryckkänslig i så många punkter samtidigt som operativsystemet tillåter.

christer_fahraeus2− Jag vet inte om de lanserats i Europa än, men de finns ute i handeln i USA och Asien, säger FlatFrogs styrelseordförande Christer Fåhraeus utan att vilja precisera vem den nordamerikanska PC-tillverkaren är.

Bland de som satsat på tryckkänsliga all-in-one datorer finns HP och Dell, som båda lanserat Windows-datorer med skärmar som kan hantera tio tryckpunkter samtidigt.

Affären med den nordamerikanska elektronikjätten aviserades i januari. Tidigare har FlatFrog även förhandlat om en liknande affär med en asiatisk PC-tillverkare men framöver är det främst inom större interaktiva skärmar för exempelvis hotellreceptioner, köpcenter och konferensrum som ledningen lägger krutet.

FlatFrogs patenterade teknik för tryckkänsliga skärmar baseras på ljussignaler som skickas in genom kanten på själva glaset, till skillnad från exempelvis en Iphone, där skärmen är försedd med ett tunt, elektriskt laddat rutnät som registrerar tryckpunkterna. Kostnaden för FlatFrogs teknik stiger därmed inte lika snabbt när skärmstorleken ökar, vilket gör den relativt sett billigare för större skärmar.

FlatFrog fick i somras in 130 miljoner kronor från bland andra riskkapitalbolaget Invus och Köpenhamnsbaserade Sunstone Capital. Sedan tidigare finns amerikanska Intel Capital i ägarskaran. 2013 hade FlatFrog en nettomsättning på 3,1 miljoner kronor med ett resultat på -86 miljoner. 2014 års siffror är inte helt sammanräknade än men enligt Christer Fåhraeus var omsättningen i paritet med föregående år.

Erik Olausson

Avtalet med en amerikansk elektronikjätte har slutligen öppnat konsumentmarknaden för FlatFrog. I dag finns Windowsdatorer ute i handeln med tryckkänsliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.