onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Dansk storspelare inom labbteknik satsar på Skåne

Med juridisk adress i Malmö och nya medarbetare i Göteborg och Stockholm ska en stor, dansk utvecklare av specialiserad laboratorieutrustning satsa hårt på Skåne via ett nytt dotterbolag. Målet är att få lika stora marknadsandelar i Sverige som i Danmark, vilket innebär total dominans inom bolagets nisch.

– Anledningen till att vi startar upp i Skåne och resten av Sverige är inte minst att vi ska satsa på de skånska life scienceföretagen. Det händer mycket i Skåne och resten av Sverige nu, säger vd:n och delägaren Jesper Torp till Rapidus.

I Danmark är Broen Lab en viktig aktör inom specialiserade laboratorielösningar. Enligt Jesper Torp har Broen Lab hela 98 procent av den danska marknaden och 70 procent av den nordiska.

– I Skåne måste vi utvidga våra två affärsområden, som är laboratoriearmaturer och säkerhetslösningar, inklusive nödduschar, så vi når upp till en motsvarande dansk del av marknaden, säger Jesper Torp.

Hittills har det nya skånska dotterbolaget Broen Lab anställt två personer i Stockholm och en i Göteborg. Fler anställningar följer. Det skånska dotterbolaget är bland annat en konsekvens av en ny global tillväxtstrategi efter att den danska kapitalfonden Capidea investerade i Broen Lab i januari i år.

Investeringen gjorde Capidea till huvudägare. Även Jan Sindesen, tidigare ensam ägare av Dameca och investerare i mjukvaru- och industriföretag, gick in med pengar i Broen Lab.

Bolagets största marknader är Tyskland, Storbritannien, Norden och Benelux-länderna. Bolaget har outsourcat produktionen, men har utveckling i danska Assens. Så förblir det även efter den svenska satsningen. Hittills har bolaget lite mer än 70 anställda, varav 55 finns i Danmark. Broen Lab knoppades av som ett självständigt aktiebolag 2014. Moderbolaget Broen omsatte knappt en halv miljard danska kronor under det senaste räkneskapsåret.

Keld Broksø

 Klik her for at se dansk version af artikeln

Med juridisk adress i Malmö och nya medarbetare i Göteborg och Stockholm ska en stor, dansk utvecklare av specialiserad laboratorieutrustning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.