onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Dansk storspelare inom labbteknik satsar på Skåne

Med juridisk adress i Malmö och nya medarbetare i Göteborg och Stockholm ska en stor, dansk utvecklare av specialiserad laboratorieutrustning satsa hårt på Skåne via ett nytt dotterbolag. Målet är att få lika stora marknadsandelar i Sverige som i Danmark, vilket innebär total dominans inom bolagets nisch.

– Anledningen till att vi startar upp i Skåne och resten av Sverige är inte minst att vi ska satsa på de skånska life scienceföretagen. Det händer mycket i Skåne och resten av Sverige nu, säger vd:n och delägaren Jesper Torp till Rapidus.

I Danmark är Broen Lab en viktig aktör inom specialiserade laboratorielösningar. Enligt Jesper Torp har Broen Lab hela 98 procent av den danska marknaden och 70 procent av den nordiska.

– I Skåne måste vi utvidga våra två affärsområden, som är laboratoriearmaturer och säkerhetslösningar, inklusive nödduschar, så vi når upp till en motsvarande dansk del av marknaden, säger Jesper Torp.

Hittills har det nya skånska dotterbolaget Broen Lab anställt två personer i Stockholm och en i Göteborg. Fler anställningar följer. Det skånska dotterbolaget är bland annat en konsekvens av en ny global tillväxtstrategi efter att den danska kapitalfonden Capidea investerade i Broen Lab i januari i år.

Investeringen gjorde Capidea till huvudägare. Även Jan Sindesen, tidigare ensam ägare av Dameca och investerare i mjukvaru- och industriföretag, gick in med pengar i Broen Lab.

Bolagets största marknader är Tyskland, Storbritannien, Norden och Benelux-länderna. Bolaget har outsourcat produktionen, men har utveckling i danska Assens. Så förblir det även efter den svenska satsningen. Hittills har bolaget lite mer än 70 anställda, varav 55 finns i Danmark. Broen Lab knoppades av som ett självständigt aktiebolag 2014. Moderbolaget Broen omsatte knappt en halv miljard danska kronor under det senaste räkneskapsåret.

Keld Broksø

 Klik her for at se dansk version af artikeln

Med juridisk adress i Malmö och nya medarbetare i Göteborg och Stockholm ska en stor, dansk utvecklare av specialiserad laboratorieutrustning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.