lördag 20 april 2024

inloggad som

Klart med ny ordförande för MVA

I kväll får den hårt pressade samarbetsorganisationen Medicon Valley Alliance, MVA, en ny ordförande. Det blir Novo Nordisks vice vd Søren Bregenholt som tar över klubben efter Eva Östling, erfar Rapidus.

Ingen annan kandidat har anmält sitt intresse och den tillträdande ordföranden har stöd på båda sidor av sundet. Det står därmed klart att det blir Søren Bregenholt som avlöser Eva Östling, vd för Visita, som avgår efter turbulens i styrelsen om organisationens framtid.

Styrelsen har beslutat att, stick i stäv med vd:n Stig Jørgensens önskan, skrota sitt ambitiösa ambassadörsprogram, samtidigt som man velar om vilken fot man ska stå på i frågan om varumärket och samarbetet Greater Copenhagen.

Stig Jørgensen ska på kvällens stämma leverera ett förslag till ny strategi för hur den nya styrelsen ska arbeta. Den kan komma att innebära att MVA reduceras till ett regionalt nätverk i Öresundsregionen, med nya life science-kluster i Skåne och på Själland.

Eftersom Søren Bregenholt inte väljs formellt förrän på stämman är han försiktig i sina uttalanden.

Soeren_bregenholt– Ambitionen är att skapa ett MVA som arbetar fokuserat med regionala utmaningar och mindre med global marknadsföring, som flera aktörer i regionen redan arbetar med. Men det är min bestämda uppfattning att det både på den svenska och danska sidan finns stöd för att fortsätta använda MVA som ram för professionella nätverk och för att bidra till regionens potential som life science-kluster, säger han till Rapidus.

Utöver vd- och ordförandeskapet ska en vice ordförande utses, och det lutar åt att det blir Morten Sommer, professor vid DTU. Övriga nya styrelsemedlemmar blir Ejner Moltzen från H Lundbeck A/S, Simon Feldbæk Nielsen från Leo Pharma A/S samt Anna Holmberg från Biofilms vid Malmö högskola.

Sören Bregenholt är sedan 2010 ansvarig för strategi och innovation, samt forskning och utbildning hos Novo Nordisk. 2002–2010 innehade han olika ledande befattningar på det danska bioteknikbolaget Symphogen.

Dansk version av artikeln hittar du här.

Keld Broksø

I kväll får den hårt pressade samarbetsorganisationen Medicon Valley Alliance, MVA, en ny ordförande. Det blir Novo Nordisks vice vd Søren Bregenholt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.