lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Apple-grundarens råd till Öresundsregionen

|  ,
|  

Slumpen gav Silicon Valley ett väldigt försprång. Och att kopiera konceptet rakt av är knappast möjligt för Öresundsregionen. Det menar Steve Wozniak, legendarisk medgrundare av Apple när Rapidus grundare Jan Wifstrand intervjuar honom under ett sällsynt Sverigebesök.

Som självlärd tekniknörd och hjärnan bakom Apples första datorer på 1970-talet räknas Steve Wozniak som en av urfäderna till de senaste fyra decenniernas explosiva utveckling av Silicon Valley. Men någon hemlig formel för teknikdalens framgång har egentligen aldrig funnits, menar han.

Rapidus Jan Wifstrand och Applegrundaren Steve Wozniak.
Rapidus Jan Wifstrand och Applegrundaren Steve Wozniak.

− Silicon Valley har bara haft ett ordentligt försprång. En av uppfinnarna till den första transistorn flyttade till Mountain View i Kalifornien och öppnade sitt labb. Några av de ingenjörer han anställde lämnade senare företaget och startade ett eget bolag, sedan kom ytterligare avknoppningar. Men ingen visste vid det laget att kiselchip skulle bli den drivande faktorn bakom all vår elektronik vi har i dag, säger Steve Wozniak till den 800 man starka publiken på IT- och designkonferensen From business to buttons, anordnad av Malmöbaserade InUse.

I Öresundsregionen pratar de hela tiden om att bli mer som Silicon Valley. Hur gör man? frågar Jan Wifstrand.

− Alla vill kopiera Silicon Valley, men det måste växa fram organiskt. Först har du några framgångsrika företag, som ska uppmärksammas så att unga människor kan tänka: ”det där vill jag göra när jag är redo om tio år”. Oberoende vilket fält det handlar om ska det finnas bra möjligheter att bilda avknoppningsbolag med relaterade produkter. Har du tillräckligt många framgångsrika avknoppningsbolag på samma plats kommer riskkapitalet följa efter, säger Steve Wozniak.

Erik Olausson

Slumpen gav Silicon Valley ett väldigt försprång. Och att kopiera konceptet rakt av är knappast möjligt för Öresundsregionen. Det menar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.