tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Apple-grundarens råd till Öresundsregionen

|  ,
|  

Slumpen gav Silicon Valley ett väldigt försprång. Och att kopiera konceptet rakt av är knappast möjligt för Öresundsregionen. Det menar Steve Wozniak, legendarisk medgrundare av Apple när Rapidus grundare Jan Wifstrand intervjuar honom under ett sällsynt Sverigebesök.

Som självlärd tekniknörd och hjärnan bakom Apples första datorer på 1970-talet räknas Steve Wozniak som en av urfäderna till de senaste fyra decenniernas explosiva utveckling av Silicon Valley. Men någon hemlig formel för teknikdalens framgång har egentligen aldrig funnits, menar han.

Rapidus Jan Wifstrand och Applegrundaren Steve Wozniak.
Rapidus Jan Wifstrand och Applegrundaren Steve Wozniak.

− Silicon Valley har bara haft ett ordentligt försprång. En av uppfinnarna till den första transistorn flyttade till Mountain View i Kalifornien och öppnade sitt labb. Några av de ingenjörer han anställde lämnade senare företaget och startade ett eget bolag, sedan kom ytterligare avknoppningar. Men ingen visste vid det laget att kiselchip skulle bli den drivande faktorn bakom all vår elektronik vi har i dag, säger Steve Wozniak till den 800 man starka publiken på IT- och designkonferensen From business to buttons, anordnad av Malmöbaserade InUse.

I Öresundsregionen pratar de hela tiden om att bli mer som Silicon Valley. Hur gör man? frågar Jan Wifstrand.

− Alla vill kopiera Silicon Valley, men det måste växa fram organiskt. Först har du några framgångsrika företag, som ska uppmärksammas så att unga människor kan tänka: ”det där vill jag göra när jag är redo om tio år”. Oberoende vilket fält det handlar om ska det finnas bra möjligheter att bilda avknoppningsbolag med relaterade produkter. Har du tillräckligt många framgångsrika avknoppningsbolag på samma plats kommer riskkapitalet följa efter, säger Steve Wozniak.

Erik Olausson

Slumpen gav Silicon Valley ett väldigt försprång. Och att kopiera konceptet rakt av är knappast möjligt för Öresundsregionen. Det menar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.