torsdag 21 november 2024

inloggad som

Köpcenterboomen slår tillbaka – tänk nytt om Entré

mini_erikKort sagt: Det tar fyra månader att få en dagisplats i Malmö och tre år att få en hyresrätt. Samtidigt ekar över 40.000 kvadratmeter tomma sedan Entré nu kört fast med sin räddningsplan, för ett köpcentrum som mer och mer framstår som en felsatsning redan från början. Det är hög tid att hitta en nödutgång för Entré.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Över 20.000 nyfikna besökte Entré första dygnet sedan dokusåpastjärnan Carolina Gynning klippt invigningsbandet i mars 2009. Då hade lågkonjunkturen ännu inte nått botten, men danska TK Development som utvecklat fastigheten räknade med att ha över 90 procent av butiksytan uthyrd inom några månader och 5,5 miljoner besökare första året.

För den som förirrar sig in i köpcentret i dag känns visionen ytterligt avlägsen. Ett fåtal butiker håller fortfarande öppet i det som i mer än ett år varit ett ödsligt, inplastat komplex av vitmålade masonitskivor och dammiga byggnadsställningar, om än med nylagt golv.

Ändå hade Entré det relativt väl förspänt till en början. Emporia öppnade inte förrän i slutet av 2012, vilket gav Entré nästan tre år på sig att etablera sin kundkrets i fred. Och när Systembolaget ett kvarter bort fick vattenläcka i sina lokaler och flyttade till Entré 2011 fick köpcentret ett självskrivet dragplåster, längst in i huset.

Trots det tog omsättningen aldrig fart, med butiksflykt som följd och 2013 aviserade ägarna, tyska Commerz Real, en satsning på 300 miljoner kronor för att få till en nystart i köpcentret.

Förklaringen är delvis att konkurrensen hårdnat rejält. Sedan Entrés invigning har såväl Caroli som Triangeln och Mobilia byggt om och byggt till. För att inte tala om Emporia, där butikerna under det första hela verksamhetsåret 2013 omsatte över två miljarder kronor sammanlagt. Det har gett tydligt avtryck i cityhandeln, bland butikerna i Malmös centrum sjönk försäljningen av sällanköpsvaror med fyra procent under 2013, motsvarande 160 miljoner kronor, enligt en sammanställning från Fastighetsägarna Syd. Och även om vakanserna bland butikslokaler minskat något på senare tid medger till och med butiksägarföreningen Citysamverkan att Malmö i dag har ett överskott av handelsyta.

Det ser allt mer ut som att Entré fått ta smällen för köpcenterboomen och det finns ett viktigt skäl till det: läget. Till skillnad mot Hansa och Triangeln är Entré inte centralt nog att locka flanörerna på stan, men inte heller tillräckligt enkelt att ta sig till och parkera vid för att fyllas av bilburna helgshoppare.

Rent intuitivt kan myllret vid Värnhemstorget verka vara en bra grogrund för kommers. Men stressade pendlare har knappast kläd- och skoinköp som första prioritet när barnen ska hämtas på dagis och kycklingfiléerna hinna tina till kvällsmaten.

En närmare titt på Malmökartan ger också en bra vink om att Entrés placering var feltänkt redan från början. De kringliggande bostadskvarteren är långt ifrån Malmös fattigaste, den disponibla inkomsten i Kirseberg ligger på 182.000 kronor om året per person enligt de senaste siffrorna. Det är bara något under snittet i staden och i partiet med stadsdelen Hyllie, där Mobilia och Emporia är belägna. Men dessa båda köpcenter ligger även närmast villamattorna i Limhamn/Bunkeflo, Malmös köpstarkaste stadsdel med disponibel medelinkomst på 282.000 kronor per person.

Ett flertal nybyggda och planerade bostadshus i Entrés kvarter, längs Lundavägen och i de gamla buss- och spårvagnsstallarna på Norra Sorgenfri, räcker inte långt för att utjämna den balansen.

Till råga på allt har Commerz Reals räddningsplan för Entré efter flera förseningar nu fastnat i ett moment 22. Planen inkluderar en utbyggnad av köpcentret med 5.000 kvadratmeter handelsyta, men Värnhem är redan relativt hårt belastat av avgaser och expansionen kommer medföra en oacceptabel ökning av biltrafiken i området. Det menar både länsstyrelsen och Malmö stads miljönämnd, som för några veckor sedan gav sitt andra avslag på detaljplanen. Men för Entrés del har problemet snarare varit bristen på bilar, om inte trafiken ska öka faller hela poängen med utbyggnaden.

”Här öppnar 100 nya butiker” lovar skylten på det till stora delar igenbommade köpcentret. Kanske blir det så till sist. Men mycket lite talar i dag för att Entré ska gå bättre efter nystarten än under första vändan.

Det är hårda bud för Commerz Real, som köpte Entré redan under uppförandet för 1,5 miljarder kronor. Det vore naivt att tro att skulle ge upp den investeringen i en handvändning. Men då expansionsplanerna kört fast är detta ett utmärkt tillfälle att tänka om.

Stora delar av köpcentret skulle exempelvis lämpa sig väl för att bygga om till bostadslägenheter, på bekvämt avstånd från livsmedelsbutiken, systembolaget och biografen som fortfarande är öppna i Entré. Med täta bussförbindelserna till såväl Lund som resten av Malmö är läget inte heller otänkbart för kontorsarbetsplatser, även om det redan byggs gott om kontorsbyggander i Västra hamnen och Hyllie. Man kan till och med tänka sig att spinna vidare på det lekland som tidigare var etablerat i Entré och bygga om delar till förskola.

Med över 25.000 i bostadskö och hårt tryck på förskoleplatserna finns det gott om saker Malmö behöver för att locka unga och välutbildade till staden och undanröja hinder för kompetensförsörjning och tillväxt. Men punkten ”mer shopping” toppar knappast listan i dag.

Kort sagt: Det tar fyra månader att få en dagisplats i Malmö och tre år att få en hyresrätt. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?