fredag 28 juni 2024

inloggad som

Red Glead dubblar omsättningen

Kontraktsforskande läkemedelsbolaget Red Glead Discovery i Lund hade ett händelserikt 2014. Förutom uppköp av och sammanslagning med peptidbolaget Pepticon dubblerade bolaget sin omsättning från drygt tre till sju miljoner kronor, samt gjorde en vinst på drygt 400.000 kronor.

– Vi kommer att ha betydligt bättre omsättning för 2015. Vårt mål är att passera tio miljoner, säger vd Johan Evenäs.

Red Glead Discovery bildades 2011 av före detta AstraZeneca-anställda och sysslar med kontraktsforskning på substanser i tidig utvecklingsfas för läkemedelsbolag. Bolaget driver även egna projekt, bland annat samarbetar de med lundensiska Saromics Biostructures för att utveckla och sälja tidiga kandidater mot cancer.

– Tekniskt sett har det gått bra, men resultatmässigt kämpade vi länge med att hitta rätt substans, säger Johan Evenäs.

Förutom Saromics driver Red Glead Discovery ett utvecklingsprojekt mot diabetes tillsammans med Lunds universitet. Bolaget har nyss skickat in en patentansökan. Ett tredje samarbete sker med ett litet avknoppningsbolag i Göteborg, och handlar om kandidater mot kronisk njursjukdom. Evenäs vill inte nämna vilket företag det rör sig om, men säger att projektet finansieras av Vinnova.

Samtliga egenutvecklade substanser kan inom relativt snart framtid finnas tillgängliga för försäljning.

– Vi räknar med att ha det första substansprojektet färdigt 2016. Därefter blir det aktuellt med försäljning och eventuellt utlicensiering, säger Evenäs.

Bolaget har sitt säte på Medicon Village och sysselsätter tolv personer.

Izabella Rosengren

Kontraktsforskande läkemedelsbolaget Red Glead Discovery i Lund hade ett händelserikt 2014. Förutom uppköp av och sammanslagning med peptidbolaget Pepticon dubblerade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.