onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Huggsexa om Sonys mobilkompetens

Ett antal intressenter har hört av sig till Sony Mobile i Lund och platschefen Bengt-Arne Molin efter beskedet att företaget måste göra sig av med 1.000 medarbetare. Exakt hur förhandlingarna fortskrider hålls dock hemligt.

I samband med att ST-Ericsson drog ner 2013 handplockade amerikanska processorjätten Intel ett fyrtiotal anställda för expansion i Lund. Ur Sony Mobiles varsel 2012 föddes Sigma Connectivity där ett par hundra medarbetare fick nytt jobb.

Bengt-Arne Molin och Region Skånes särskilde samordnare Mattias Olsson bekräftar för Rapidus att även denna gång har svenska och internationella företag knackat på dörren för att förhöra sig om den personal som kommer friställas efter varslet som lades tidigare i mars.

– Vi har blivit kontaktade av ett antal intressenter. Det händer alltid vid denna typ av händelser. Är det spännande idéer är vi öppna för att gå vidare. Om vi kan hitta lösningar liknande de med Sigma Connectivity och Tech Mahindra vore det bra för alla parter, säger Bengt-Arne Molin.

Finns några konkreta diskussioner igång?

– Det kan jag inte kommentera i dag.

Sony Mobile jobbar för tillfället med att fastställa detaljerna i den framtida organisationen. För att underlätta för de som blir av med jobben förs diskussioner med FIRS, Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne, där Mattias Olsson är samordnare.

– Vi träffas på regelbunden basis. Jag och Mattias kan inte själva göra allt utan nu handlar mycket om att skapa arbetsgrupper för olika uppgifter. Vi har en konstruktiv dialog, säger Bengt-Arne Molin.

Som Rapidus tidigare rapporterat finns förhoppningar om ett nytt statligt forskningsinstitut i Lund inom mobilteknologi.

– Under några veckor har vi identifierat vilka åtgärder som behöver göras och inom vilka områden vi kan göra skillnad. En statlig insats är en av dessa åtgärder, säger Mattias Olsson.

I mitten av mars släppte Sony niomånadersrapporten för räkenskapsåret 2014/2015. Mobilsegmentet visade en liten operativ vinst för senaste kvartalet, men de ackumulerade siffrorna innebär alltjämt en förlust efter höstens stora nedskrivning av mobilaffären.

Totalt sysselsätter Sony Mobile 2.200 anställda och konsulter i Lund, som nu alltså ska bli 1.200 i en omorganisation.

Kristian Svensson

Ett antal intressenter har hört av sig till Sony Mobile i Lund och platschefen Bengt-Arne Molin efter beskedet att företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.